Romantismul

Trimis la data: 2007-02-24
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 4
Nota: 7.92 / 10
Downloads: 14
Autor: Cristea Diana
Dimensiune: 12kb
Voturi: 320
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Curentul literar este greu de definit el desemnând o realitate (cea artistică) de o complexitate uriaşă în continuă prefacere şi reaşezare în primul rând recalcitrantă la etichetări şi delimitări stricte definitive. Curentul literar este o mişcare literară de o anumită amploare şi durată; convergentă a unor principii generale de natură complexă (artistică, ideologică, filozofică) exprimate în literatură, care se pot subsuma unor viziuni comune într-o anumită perioadă istorică şi rezultanta generală a tendinţelor unei epoci.
În literatura universală cei mai importanţi scriitori romantici sunt: Byron, Kcats, Shelley, Shakespere– în Anglia, Novalis, Chamisso, Heine în Germania, Lamartine, V.Hugo, Al.Dumas - tatăl, Stendhal în Franţa, Puşkin, Lermontov în Rusia.
Romantismul românesc prezintă caractere proprii, specifice condiţiilor sociale şi politice din ţara noastră. Mai întâi trebuie remarcat faptul că la noi, romantismul, cu toate ca predomină, coexistă alături de clasicism şi realism. La scriitori ca Alexandrescu, Negruzzi, Alecsandri, găsim, alături de atmosfera romantică dominantă şi elemente clasice sau realiste. În al doilea rând, romantismul, în ţara noastră, este stimulatorul luptei pentru eliberare şi al deşteptării conştiinţei naţionale. Literatura romantică din perioada paşoptistă nu se pierde în zugrăvirea zbuciumului şi a căutărilor intime, ea este o literatură angajată, pusă în slujba idealului naţional. Romantismul românesc apare ca o mişcare unitară, cu un program bine definit, care ridică literatura noastră de la încercările minore ale Văcăreştilor, la geniul universal al lui Eminescu.
În evoluţia mişcării romantice din ţara noastră, se pot distinge mai multe etape. Într-o prima etapă, preromantică, scriitori cum sunt Vasile Cârlova, Heliade Rădulescu sau Gh. Asachi prezintă o literatură a ruinelor cu un uşor regret faţă de un trecut eroic care poate servi ca exemplu al luptei prezentate în care visul, fantasticul şi meditaţia primează.
O a doua etapă, momentul paşoptist propriu-zis, aduce o poezie lirică, militantă, patriotică şi vizionară, de evocare istorică, cu rădăcini adânci în bogatul filon folcloric, aşa cum apare la scriitori ca Bălcescu, Bolintineanu, Alexandrescu, Russo, Kogălniceanu, Alecsandri sau la ardeleanul Andrei Mureşianu.
O a treia etapă postpaşoptistă când burghezia realizează monstruoasa coaliţie trădând masele populare, duce la maturizarea estetică a romantismului, dar şi la o reacţie critică şi pamfletară faţă de societate sau platitudini elegiace, pesimiste chiar, de refugiu în natură şi mitologie, aşa cum se manifestă la genialul nostru poet Mihai Eminescu.
Filonul romantic, ca manieră de creaţie şi atitudine faţă de viaţă, se prelungeşte apoi şi mai târziu prin opera lui Obodescu, Hasdeu, Macedonski, Goga, Sadoveanu.
Principalele caracteristici ale romantismului românesc paşoptist rămân patriotismul şi lupta pentru realizarea idealului naţional, o conştiinţă militară cetăţenească, o inimoasă dăruire şi slujire a poporului.
Specificitatea romantismului românesc se exprimă în specii literare ca doina şi balada de inspiraţie populară, meditaţia şi elegia, drama, legenda istorică şi poemul în versuri sau în proză şi se concretizează în opere de aparte ţinută estetică şi înalt mesaj patriotic. Operele reprezentative pentru romantismul românesc sunt: „Poezii populare ale românilor”, „Coana Chiriţa la Iaşi”(Vasile Alecsandri), Cântarea României (Alecu Russo).
Principalele caracteristici ale romantismului universal:
- romantismul înlătură şi neagă normele si metodele prescrise de clasicism; nu există decât legi generale, specifice artei literare în sine, izvorâte din natura compoziţiei sau a subiectului tratat.
- fată de supremaţia legii şi a unui raţionalism rece, romantismul afirmă primatul subiectivităţii, al sentimentului şi fanteziei creatoare, al spontaneităţii si sincerităţii emoţionale.
- izvoarele de inspiraţie, ca şi temele operei literare sunt mult lărgite, dându-se o atenţie deosebita tradiţiei populare, istoriei si folclorului, considerate ca manifestări specifice ale genului popular; natura, cu totul ignorată în literatura clasică devine obiect de admiraţie şi mijloc de exprimare a sentimentelor.
- personajele sunt luate din toate categoriile sociale, cu precădere oameni din popor sau care reprezintă interesele şi lupta poporului. Romanticii îşi manifestă preferinţa pentru personaje excepţionale care impun, fie prin grandoare si nobleţe sufletească, fie prin sluţenia lor fizică (Cocoşatul de la Notre Dame de Paris) sau decadenţă morală. În toate cazurile personajele sunt atent individualizate, zugrăvite în complexitatea vieţii sociale si psihice, în continuă şi, adeseori, neaşteptată transformare.
- în timp ce clasicismul condamnă limbajul popular, socotind unele cuvinte inestetice şi vulgare, romancierul introduce în literatură un limbaj metaforic, un vocabular comun şi suculent, ca şi noi categorii estetice, ca urâtul, grotescul – în opoziţie cu frumosul, feericul sau fantasticul, pentru că antiteza şi contrastul sunt procedee specifice artei romantice. Antiteza nu o găsim numai în conflictul operei sau între personaje diferite: adeseori acelaşi personaj este creionat în trăsături contraste – un fizic frumos ascunde un suflet murdar şi pervers, în timp ce o figură respingătoare are un suflet nobil.
- genurile şi speciile literare respectate riguros de clasicism sunt supuse unor fuzionări şi transformări inedite: lirismul este introdus în epic şi dramatic, comicul este amestecat cu tragicul; în aceiaşi poezie lirică pot fi găsite elemente de odă, imn, meditaţie, satiră sau pastel; în proză apar elemente de poem, de peisaj pitoresc zugrăvit cu lirism, într-o acţiune captivantă, adeseori aventuroasă; în dramă asistăm la un conflict violent în care se înfruntă eroi antagonici care cultivă tirada retorică, iar acţiunea se încheie adesea printr-o „lovitură de teatru”.
Particularităţile romantismului
Global privind romantismul a fost o mişcare conştienta de ea însăşi şi mai cu seamă de ceea ce opunea sistemului de idei estetice până atunci în vigoare.
Sub semnul romantismului ca o particularitate apare drama romantică. Se afirmă că Victor Hugo este teoreticianul ei tumultos. Drama romantică apare în urma unei evoluţii lente cu origini în tragedia clasică. Pe parcursul acestei evoluţii întâlnim drama burgheză, comedia lacrimogena şi melodrama. Visul, viziunile, întâmplările supranaturale, atracţia pentru elementul ocult îşi găseşte locul în producţia dramatică, sfidând uneori legile teatrului care pretinde personaje cu existenţă proprie, antrenate în acţiuni obiectiv justificabile. În domeniul dramei romantice se remarcă în Germania Zacharias Werner, Heinrich von Kleist, în Franţa se remarcă V. Hugo care are ca model pe Shakespere.
Un alt model care are la bază romantismul este romanul epocii romantice în care istoria poate fi obiectul unei negări sau dimpotrivă aşa cum se întâmplă în romanul lui Xalter Scott o realitate fundamentală, generatoare de conflicte sociale si psihologice.
Dintre speciile literare care se afirmă, se dezvoltă şi cunosc apogeul având o grandioasă răspândire în romantism, romanul istoric este în cel mai înalt grad ilustrativ pentru specificul istorismului romantic. Creatorul lui a fost Walter Scott. Multe dintre evocările istorice ale romantismului se hrănesc din sistemele filozofice dominate de ideile transformiste, sisteme elaborate de-a lungul întregului sec al XVIII-lea şi mai ales în preajma şi în perioada imediat următoare revoluţiei din Franţa.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.