Romanul Baltagul

Trimis la data: 2010-06-12
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Cristina_S
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Mihail Sadoveanu este unul dintre cei mai mari scriitori romani. A scris peste 120 volume care abordeaza mai multe teme:
1. istoria (este deschizatorul romanului modern):"Soimi (romanul cu care a debutat in 1904), Fratii Jderi , Neamul Soimarestilor , Zodia Cancerului ";
2. viata satului romanesc:"Romanul Baltagul" dar si multe volume de povestiri , cel mai important " Hanu Ancutei";
3. natura: "Dumbrava Minunata , Nada Florilor , Imparatia apelor";
4. conditia umana(viata monotona a targurilor de provincie): "Locul unde nu s-a intamplat nimic , Apa Mortilor , Haia Sanis , Floarea Ofilita , Insemnarile lui Neculai Manea"
Romanul "Baltagul" este considerat capodopera a literaturii romane (1930).Romanul "Baltagul", alatui de multe alte opera Sadoviene evoca lumea satucului cu obiceiuri si traditii pastrate cu sfintenie de aceasta lume.

Sadoveanu a scris acest roman in 17 zile iar dupa alti cercetatori chiar in 10 zile.In lucrarea "Anii de ucenicie" Sadoveanu recunoaste ca izvoare baladele Dolga si Salga , izvor cel mai important este balada "Miorita" se pare ca exista un izvor real, o discutie auzita la 2 jandarmi despre un oier ucis pt. a i se lua turma de oi. Publicistul Mihai Ralea chiar e covins ca Sadoveanu sa inspirit din realitate, documentandu-se la fata locului. El afla numele oierului "Alexandru Lipan" din "Pipirig" iar gospodaria din Magura Tarcaului o descopera in satul Brates unde se casesc Muntele Magura si raul Tarcau.

"Baltagul" este ca specie literara roman. Romanul este specie a genului epic identificandu-se in aceasta opera trasaturile fundamentale ale acestuia:
- actiunea, personajele, naratiunea mod de expunere dominant.

1) Actiunea:
- momentele subiectului literar
a) cadrul actiuni:
- locul: actiunea se desfasoara in Magura Tarcaului, satul natal al Vitoriei Lipan, personaj principal al romanului , dar si in alte localitati deoareve Vitoria si fiule ei Gheorghita refac drumul lu Nechifor( Bicaz, Calgareni, Farcasa , Borca, Cruci, Dorna apoi Brosteni, Borca, Sabasa, Suha)

- timpul: faptele respecta , actiunea incepe toamna, cnd, in fiecare an la Dorna are loc targul de oi , iar pe la Sf. Andrei isi da seama de intarzierea sotului ei , intoarcerea lui Gheorghita de pe apa Jijiei are loc inaintea sarbatorilor de iarna , iar pe 27 februarie Vitoria o duce pe Minodora fica ei , la manastirea Varatec pt a fi in siguranta ; plecarea Vitoriei si a lui Gheorghita spre Dorna are loc in zori zilei de 10 martie , dup ace cu o zi inainte de sarbatoarea celor 40 de mucenici Vitoria se spovedise si se impartasise ;

odata cu topirea zapezi cand apar primele semen ale primaveri cei 2 descopera intr-o rapa, intre satele Sabasa si Suha osemintele lui Nechifor Lipan ; inmormantarea lui Nechifor are loc in timpul postului mare(prin urmare timpul e indicat prin referire la unele sarbatori crestine alte ori date concrete ; referindu-se la perioada in care e plasata actiunea romanului , aceasta e inceputul sec. al XX-lea pe la 1927 , romanul "Baltagul" fiind publicat in 1930)
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.