Romanul Baltagul de Mihail Sadoveanu

Trimis la data: 2010-06-18
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Liliana_L
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Romanul este o creatie epica in proza, de mare intindere, cu o actiune complexa ,are se desfasoare pe mai multe planuri narative, cu puter-nice conflicte si cu personaje numeroase, oferind o imagine ampla si profunda asupra vietii.

Referate similare:

Trasaturi:
1) este o opera epica narativa, in care autorul isi exprima in mod indirect sentimentele de admiratie fata de eroina, Vitoria Lipan care pleaca in cautarea trupului sotului sau.

2) obiectivitatea, ca trasatura a epicului, este marcata prin:
- prezenta unui narrator obiectiv, omnipresent, neutru si detasat de evenimentele narrate.
- relatarea se face la persoana a III a
- in secventa retrospective initiala , relatarea nu apartine naratorului ci lui Nechifor Lipan, deoarece pentru a anticipa trasaturile lumii infatisate in opera se foloseste rememorarea.
- in secventa praznicului cand creste tensiunea dramatica si se realizeaza suspansul, narrator devine Vitoria Lipan.

3) Actiunea mai complexa si mai complicate decat in nuvela.
- Cele 16 capitole ale romanului sunt structurate in trei parti:
- asteptarea lui Lipan
- cautarea lui
- implinirea dreptatii.

- Actiunea consta in demersurile eroinei in cautarea si cu-
noasterea adevarului despre sotul ei.Impreuna cu fiul ei ,Gheorghita parcurge un drum anevoios , asemenea unui labirint, presarat cu multe dificaultati.Apeleaza la autoritati,dar fiind inzestrata cu darzenie, intelepciune si iscusinta ia total pe cont propriu si reuseste sa demaste si sa pedepseasca pe ucigasul sotului ei: Calistrat Bogza si Ilie Cutui.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.