Romanul Mara

Trimis la data: 2013-11-08
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.52 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 19kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Romanul "Mara" este "cel mai bun roman al nostru inainte de ".,conform afirmatiei lui Serban Cioculescu si "aproape o capodopera".,in viziunea lui George Calinescu,deoarece destinul eroilor si mediul social sunt evocate cu o remarcabila arta a detaliului si cu o mare forta de construire a ansamblului.
"Romanul "Mara" al lui Ioan Slavici a fost publicat in anul 1894,in revista "Vatra",iar in volum a aparut abia in 1906.Mara" face parte din categoria bildungsroman,adica este un roman al initierii si al formarii pentru ca pe tot parcursul romanului ne este prezentata trecerea celor doi copii,Persida si Trica,de la copilarie la maturitate si totodata intierea lor in greul vietii.

Titlul este reprezentat de numele personajului principal in jurul caruia se desfasoara actiunea. Semnificatia titlului este sugestiva, deoarece aceasta creatie este mai intai "romanul Marei",al carei destin constituie axa fundamentala a epicii.Tema romanului o constituie fresca sociala a lumii ardelenesti, cu moravurile ei specifice, asezata la interferenta satului cu orasul, intr-un targ ardelenesc. Actiunea este plasata la sfarsitul secolului al-IX-lea si inceputul secolului al-XX-lea.. Titlul romanului nu denumeste un personaj, ci o categorie:Mara de pe coperta nu este Mara din paginile cartii."

Romanul este structurat in 21 de capitole,purtand titluri semnificative pentru continutul acestora:Saracutii mamei, Maica Aegidia, Furtuna cea mare, Ispita etc.Opera se constituie prin imbinarea dintre romanul Marei,care urmareste destinul eroinei si romanul iubirii,care ilustreaza formarea si consolidarea cuplului erotic Persida-Natl. Reletarea actiunii se face din perspectiva auctoriala, adica naratiunea este la persoana a-III-a, Slavici fiind omniscient si omniprezent. Romanul are si o certa valoare etnografica, prin descrierea obiceiurilor ardelenesti.

Romanul zugraveste drumul Marei si al copiilor ei,Persida si Trica,pana in momentul in care acestia din urma intra in lume.La inceput,dupa cum era si firesc,Mara ocupa un loc dominant,pentru ca mai tarziu,copiii,si mai ales Persida sa-i ia locul.Destinul familiei Marei se impleteste,datorita unor imprejurari neprevazute,dar firesti,cu cel al familiei neamtului Hubar,a carei prezenta ,fara a fi proeminenta,ramane notabila.Intervin desigur si alte personaje cu care protagonistii vin in legatura,in primul rand e vorba de Bocioaca si de ai sai,dar acestea nu formeaza decat elementele unui cadru in care se desfasoara destinul eroilor de prim-plan.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.