Romanul Mara - Ioan Slavici

Trimis la data: 2013-01-06
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.59 / 10
Downloads: 0
Autor: ardelean_daniel97
Dimensiune: 13kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Romanul Mara a aparut in 1906 si este considerat de catre criticii literali, cea mai reusita opera al lui Slavici si cel mai bun roman romanesc scris inainte de ,, Ion '' - Liviu Rebreanu (1920). Incadrare in curent literar : ,, Mara '' este un roman realist obiectiv. Tema: Autorul descrie o lume cu mentalitatile ei specifice, o lume asezata la interferenta satului cu orasul ( mai precis in targul ardelenesc Radna, situat intre Lipova si Arad ), actiunea se deruleaza in ultimele decenii ale secolului XIX - lea si in primii ani ai secolului XX - lea.
Specia: Avem desface cu un roman fresca ce cuprinde cateva microromane ( un roman de dragoste, un roman al formarii individului, un roman etnografic, un roman social). Compozitia: Romanul este alcatuit din 21 de capitole cu titluri ce tradeaza de fiecare data continutul ( Saracutii mamei, Furtuna cea mare, Ispita). Constructia epica se deruleaza in doua directii esentiale care uneori curg paralel, alteori interfereaza astfel romanul Mara se impleteste cu un roman erotic al cuplului Persida - Nalt.

Subiectul : In roman sunt evidentiate destinele drastice ale eroinelor Mara si Persida. Autorul cauta sa demonstreze principiul moral conform caruia, harnicia, vointa, inteligenta, devotamentul sunt calitati prin care individul isi poate hotara destinul. Ramasa vaduva, Mara se straduieste sa ofere copiilor sai : Persida si Trica un trai decent care sa-i situeze printre oameni de baza a comunitatii. Fata este data spre educatie Maicii Egida, la manastirea din Radna, iar Trica va ucenici pe langa Oceoca, starostele cojocarilor din Lipova.

Fire dinamica si intreprinzatoare, Mara va muncii ca precupeata si in paralel va lua in arenda podul de pe Mures. Ea intra in afaceri cu Hubar pentru a strange ,, bani pentru zile negre ''. Acestea sunt distribuiti in trei ciorapi ,, unul pentru zile de batranete si pentru inmormantare, altul pentru Persida si al treilea pentru Trica.
Frumusetea Persida il impresioneaza pe Natl Huber. Iubirii lor, autorul ii consacra pagini antologice.

Persida va refuza sa devina preoteasa prin casatoria cu teologul Codrean si il va alege pe Natl sfidind cu brutalitate prejudecatile si necajit-o pe Mara. Ea va pleca impreuna cu sotul ei in calatorie la Viena pentru ea. Acest drum de initiere, conform regulilor brailei, Natl sa poata deveni maestru macelar.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.