Romanul Melodul si poezia sa imnografica

Trimis la data: 2009-04-01
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 7.67 / 10
Downloads: 0
Autor: Virgil Florescu
Dimensiune: 26kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Aparitia si dezvoltarea poeziei imnografice constituie una din etapele prin care spatiul ecclesial rasaritean isi adanceste lucrarea doxologica fata de maretia iconomiei divine. Arhimandritul Benedict Ghius afirma in acest sens: "Cartile de slujba reprezinta invatatura de fiecare zi a Bisericii. Ele sunt, ca structura, expresia autorizata si mereu vie a intregii predanii patristice, contemporana cu toate veacurile; [ ... ] s-ar putea stabili un adevarat paralelism din acest punct de vedere, intre imnografie si iconografie: imnografia reprezentand poezia pusa in slujba dogmei, dupa cum icoana reprezinta arta plastica in slujba dogmei (misterul credintei)." [1]
Pe langa faptul ca reprezinta o veritabila sinteza dogmatica patristica, poezia imnografica se caracterizeaza prin dinamismul unei permanente actualizari a cuvantului revelat in contextul liturgic. Dezvoltarea imnografiei e oarecum paralela cu cea Bisericii primare crestine. Cu timpul, aceasta manifestare poetica se dovedeste a fi modul ideal de preamarire a nenumaratilor sfinti marturisitori, al caror sange sta la temelia Bisericii triumfatoare dupa o lunga perioada de prigonire.

Imnul reuseste deopotriva sa expuna mai pe larg si, in acelasi timp, poetic, evenimentele scripturistice cele mai importante, astfel ca, treptat, se va realiza o trecere deliberata de la simplul tropar la forma unui poem amplu, care sa se constituie ca o insiruire de tropare inlantuite in aceeasi actiune. "In acest nou gen de poezie, troparul nu mai era o simpla strofa izolata de proza cadentata [ ... ] ca in prima perioada a Bisericii, ci facea parte dintr-un tot arhitectonic imbracat intr-o veritabila haina poetica." [2].

Cartile de slujba pastreaza putine nume ale autorilor de tropare. Pitra aminteste cateva astfel de nume: Andrei Pyrrus, Vizantie, Vasile Calugarul, Ciprian Mavroleon, Stefan etc. Singurul nume mai cunoscut care e legat si de apogeul dezvoltarii troparului este cel al lui Roman Melodul. Desi inregistreaza triumful imnului bisericesc, din opera sa nu transpare nici o informatie in legatura cu viata poetului. Acrostihul obisnuit - tou tapeinou Rwmanou, sub care Melodul isi prezinta alcatuirile, ar justifica intrucatva discretia autorului asupra perioadei in care si-a manifestat geniul poetic.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.