Romanul - argumentatia la specie

Trimis la data: 2010-10-08
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 8.61 / 10
Downloads: 19
Autor: Serban
Dimensiune: 12kb
Voturi: 13
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Romanul este o specie a genului epic in proza, cu o actiune complexa la care se desfasoara pe mai multe planuri paralele la care participa numeroase personaje din diferite medii sociale.Baltagul de Mihail Sadoveanu este un roman compus din saisprezece capitole. Aceasta opera literara poate fi analizata din mai multe puncte de vedere. Este un roman monografic in care naratorul realizeaza o monografie a satului moldovenesc de munte de la inceputul secolului al XX-lea. Este perioada cand patrund in lumea satului, elemente ale civilizatiei moderne de la oras (trenul, valsul).
Sunt amintite pe parcursul actiunii evenimentele esentiale din existenta omului si traditiile legate de acestea: botezul, nunta, inmormantarea. Este un roman mitic; naratorul creaza o atmosfera de balada pornind de la mitul "Mioritei" dupa cum anunta in motto: "Stapane,stapane iti cheama si-un cane..." Este un roman politist datorita intrigii tesute in jurul asasinarii lui Nechifor Lipan de catre Clistrat Bogza si Ilie Cutui.

Asemeni unui adevarat detectiv Vitoria Lipan, aduna indicii si informatii reconstituind traseul parcurs de sotul ei si demascandu-i pe asasini. Este un roman al cautarii adevarului prin perseverenta cu care eroina principala incearca si reuseste sa afle ce s-a intamplat cu sotul ei disparut. Este un roman initiatic prin felul in care Ghiorghita, fiul Vitoriei este initiat in tainele universului prin incercarile la care este supus.

El se transforma treptat dintr-un tanar lipsit de griji intr-un barbat cu responsabilitati in familie. Procedeul de legare a secventelor narative este inlantuirea; evenimentele sunt povestite in ordine cronologica dar uneori este folosita si alternanta. Principalul mod de expunere este naratiunea, descrierea apare in prezentarea locurilor si in realizarea portretelor. Dialogul marcheaza relatiile dintre personaje devenind un mijloc de caracterizare.

Punctul de pornire al actiunii este satul "Magura Tarcaului". Situatia initiala o surprinde pe Vitoria Lipan framantata de ganduri si ingrijorata de soarta sotului ei plecat cu afaceri la Dorna. Intarzierea acestuia o face pe femeie sa ceara sfatul preotului din sat si vrajitoarei.

Cauza care declanseaza actiunea este hotararea Vitoriei de a pleca in cautarea lui Nechifor Lipan impreuna cu Ghiorghita. Desfasurarea actiunii urmareste drumul parcurs de cei doi catre Dorna.

Situatia dificila isi gaseste rezolvarea in momentul in care munteanca descopera intr-o rapa: ramasitele barbatului sau.Deznodamantul dezvaluie actul justitiar: la parastas Vitoria ii demasca pe asasini, Ghiorghita isi razbuna tatal iar in final cei doi se intorc acasa ptr a-si continua firul vietii.

Personajul principal al romanului este Vitoria Lipan caracterizata in mod direct si indirect. In mod direct naratorul realizeaza portretul biografic al muntencei: ea nu este din Magura Tarcaului, se afla aici deoarece s-a casatorit cu Nechifor pe care il iubeste la fel ca in tinerete. Impreuna au doi copii: Ghiorghita si Minodora.

Portretul fizic scoate in evidenta latura afectiva a eroinei: desi nu mai e tanara este inca frumoasa cu ochii caprui si par castaniu cu multa tristete in priviri, cu inima tulburata de presimtiri negre dar hotarata sa afle adevarul.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.