Romanul adolescentului miop - roman experimental interbelic

Trimis la data: 2013-01-19
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 7.58 / 10
Downloads: 0
Autor: anca_01980
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Mircea Eliade a scris " Romanul adolescentului miop"sub forma unui jurnal deghizat, simuland ca aceste notite vor fi prelucrate ulterior pentru a imbraca o forma finala, prezentandu-ne in acest fel prima forma a conceptiei sale despre autenticitate. Scriitorul era realmente impresionat, insa nu se lasa influentat radical, de schimbarea de directie impusa de romancierii francezi Marcel Proust si Andre Gide, astfel incat inca de la incipitul narativ al romanului personajul-narator ne face cunoscuta intentia sa de a scrie un veritabil roman, nu simplu jurnal eseistic, cum o face Andre Gide in "Les nourritures de terre", nici de tip memorialistic-psihologic precum "A la recherche du temps perdu" de Marcel Proust.
El dorea : " o carte de viata afectiva, o confesiune personala", " o oglinda a sufletului meu", suflet care nazuia la omniscienta si, prin ea, la omnipotenta ," o rafuiala" . Hotararea sa ferma de a scrie despre viata adolescentului, face ca astazi sa avem un roman realist inedit, ce reda adolescenta drept perioada a patrunderii tainei sinelui si a construirii propriei personalitati.

Ineditul experientelor erotice, preocuparile academice, dar si oscilatiile sufletesti la varsta adolescentei se desfasoara sub semnul autenticitatii, punand bazele unei teme intens exploatate cateva decenii mai tarziu de scriitori ca Mihail Drumes (Elevul Dima dintr-a saptea) sau Grigore Bejenaru (Cismigiu Et Comp).Romanul consemneaza traseul parcurs cu luciditate si perseverenta a unui licean, constient de propria sa valoare, ce se formeaza autodidact.

Ne sunt infatisate cu o sinceritate aproape cinica, totalitatea insatisfactiilor si dezamagiriilor unui om de creatie, aflat la o varsta dificila.Mai tarziu in "Memorii" autorul marturiseste:"Ma simteam superior tuturor colegilor mei macar pentru enormul efort pe care-l cheltuiam pentru a-mi largi si adanci cultura. [...] Ma aflam in plina criza de pubertate, ma descopeream in fiecare dimineata mai urat, mai stangaci, descopeream, mai ales la intalnirile cu fete de varsta mea, cat sunt de timid si de neatragator in comparatie cu unii dintre prietenii mei. Criza aceasta a mers, agravandu-se, pana la "sfarsitul liceului".

Intamplarile ce sunt relatate: idealuri, deziluzii, succesele ori neimplirile sunt etape parcurse de adolescent in cautarea sinelui.Caznele adolesentului miop ("sunt si eu ca toti ceilalti: adolescent sentimental si visator. Zadarnic incerc sa ma ascund. Sunt ridicol.Sunt melancolic. Deci sunt stupid. Sunt lipsit de vointa, de virilitate, de personalitate etc."), promisiunile facute siesi ("trebuie sa muncesc mult si sa sufar"; "mi-am fagaduit naprasnic ca voi desface salbatec pulpele celor mai frumoase femei"), mahnirea "celui care intelege", asteptarea "cu pumnii stransi, intre carti" a luptei cu existenta faureste subiectele acestui jurnal dizolvat in roman.

In debutul romanului este anuntat procedeul, tanarul erou este definit prin necesitatea de a scrie un roman, asa cum o indica si primul capitol: "Trebuie sa scriu un roman".El face o munca asidua spre a prezenta procesul de creatie al romanului, odata cu analiza eului personal.Romanul are 27 de capitole, structurate in trei parti; dominantele celei dintai sunt autenticitatea si caracterul documentar.

Cartea este de factura autobiografica, intrucat naratiunea se face la persoana I, iar naratorul care este acelasi cu personajul principal, stabileste un pact initial cu autorul in contextul caruia se prezinta ca autor al romanului.Registrul stilistic al confesiunii este emis prin verbe la viitor, deoarece romanul lui Eliade intruchipeaza o nazuinta si un ideal. El nu se va abate pana la final de la acest parcurs, cum nici adolescenta nu poate iesi din conventie fara riscul de a se preschimba in anosta maturitate.

In prima parte a romanului se urmareste o actiune contemporana adolescentei scriitorului, in care imaginea adolescentului ce exploreaza spatii existentiale ocupa un loc semnificativ, pe cand in a doua parte, scrisa intr-un timp mult mai concis, este mai apropiata de scrierea fantezista, cu o unitate stilistica evidenta.Investigarea lumii exterioare, introspectia universului interior, atat de incordat, lectura si sentimentele pe care le initiaza in sufletul tanarului cititor se reflecta nostalgic in paginile jurnalului.

Lumea adolescentei se constituie dintr-o multitudine de portrete, fiecare erou aducand cu sine un esantion care sa construiasca personalitatea omogena a adolescentului miop. Profesorii, rudele, chiar si elevii silitori apar sporadic portretizati, si atunci numai prin cateva trasaturi de ordin fizic, comportamental - in stereotipice atitudini, pe cand personajul ideal al noii proze autenticiste va fi cand corigentul (elevul neinteles, bulversat), cand indisciplinatul cu toate veleitatile sale de-a ajunge cineva, de a-si dovedi la maturitate aptitudini nebanuite in anii de scoala.

Lumea si viata libera, din afara pregatirii scolare, exercita pentru orice elev de la "Spiru Haret" o fascinatie uriasa, careia de multe ori Mircea, autorul nonfictiv al acestui roman, nu are posibilitatea decat sa-i intuiasca fugitiv vastitatea deliciilor, amanand momentul cand se va vedea acaparat de ritmul ametitor al existentei responsabile.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.