Romanul adolescentului miop - caracterizarea personajului

Trimis la data: 2007-12-08
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.71 / 10
Downloads: 20
Autor: Sofia
Dimensiune: 10kb
Voturi: 909
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Emblematicul scriitor Mircea Eliade a lasat în urma sa o opera variata si vasta, de o grandioasa valoare, el propunându-ne spre citire creatii stiintifice, filozofice si beletristice. Din aceasta ultima categorie de texte literare face parte si „romanul adolescentului miop”; acesta are forma unui jurnal, vorbindu-se astfel despre o „conventie romaneasca”. Textul are un caracter subiectiv, fapt dovedit prin scrierea acestuia la persoana I. Naratorul este, deci, si personaj.
Personajul principal, adolescentul miop, reprezinta tipul cititorului pasionat care îsi ia diverse personalitati culturale drept modele, traind prin prisma lor sau a operelor acestora. În cazul de fata, modelul este reprezentat de Giovanni Papini.
Adolescentul miop nu este un personaj unic din punct de vedere al caracterului sau ci, din contra, este un simbol al adolescentei – perioada mai degraba a mentalitatii decât a fizicului sau a vârstei. Adolescenta este pentru orice om, indiferent de vremurile în care a trait, vârsta marilor si a celor mai multe con- -tradictii. Aceasta este granita dintre luminoasa copilarie si sobra maturitate; aceasta este vremea când vei fi expulzat din inocenta si supranatural în lumea descoperirilor (placute sau nu) si a viselor bazate pe realitate, nu pe imaginatie.
Personajul operei în discutie, nu „un adolescent”, ci „adolescentul”, are o atitudine polemica fata de Papini în primul rând, de lumea înconjuratoare si chiar de „EL” însusi.

Desi în text predomina metaforele, dupa parerea mea, tipul figurii de stil pe care se bazeaza opera de fata este an- -titeza. Aici exista cel putin trei antiteze. Prima si cea fundamentala este cea care îl opune pe narator cu Papini. A doua ar fi aceea care are loc în sufletul adolescentului miop. Ea este cea care îl prezinta la început ca „un om sfârsit”, iar apoi, în final, drept un om stapân pe propria-i personalitate. Ultima, dar nu cea mai putin importanta, este reprezentata de conflic- -tul dintre personaj si lumea înconjuratoare.

Antiteza dintre adolescentul miop si Giovanni Papini este cea mai evidenta si cea mai bine conturata în acest fragment. Oricine ajuns la vârsta personajului principal al acestei opere are nevoie de un model dupa care sa se ghideze sau pe care sa-l urmeze. Personajul l-a ales ca model pe Papini deoarece acesta „i-a scris viata”, în romanul „Omul sfârsit” pe care tocmai îl citise regasindu-se si el, la fel ca toti adolescentii. Antiteza urmareste reliefarea pe de o parte a urii fata de mentor, iar pe de alta iubirea si stima pe care o purta în sine.

Contradictia, din acest punct de vedere, este data de câteva constructii: „L-am iubit si l-am urât”, „cel mai neîndurat dusman si cel mai darnic prieten”. Totusi, atitudinea care razbate este cea a confruntarii cu mentorul sau, aceasta incluzând si sentimentul de ura: „Dusmanul meu de moarte”, „Lupta împotriva lui Papini”. Primul citat vrea sa arate ca naratorul, daca nu va mai scrie din cauza faptului ca altcineva a scris înaintea sa, va disparea la un moment dat instantaneu, daca a existat vreodata. Acest lucru îi da curaj, încredere în sine si resurse pentru a putea duce lupta cu cei ce l-ar putea acuza ca este un epigon al lui Papini, automotivându-se.

Adolescentul miop este macinat de dorinta de a se desprinde de Giovanni Papini, de a-l depasi, de a-l lasa în urma, de a-l învinge. El se manifesta fata de ceilalti oameni cu un aer de superioritate, privindu-i autoritar si criticându-i, batjocoritor chiar: „Cei multi si cei prosti, imbecilii si infirmii creierului, natângii cu ochi frumosi si cu fruntile înguste, fapturile ce compromit sexul”, „îmi par toti neputinciosi, meschini, searbezi”. Atitudinea de superior este sugerata cel mai expresiv de „rangul” acordat celorlalti, si anume al „fapturilor”.

În momentul când este la pamânt se autocompara cu o „zdreanta”; pe masura ce devine mai hotarât si câstiga încredere în sine, vrea „sa priveasca în ochi miile de zdrente” care-l înconjoara. Încrederea prea mare în sine pe care si-o acorda si independenta duc la hipertrofierea eului. Asa se explica si scrierea cu majuscule de cel putin patru ori în fragmentul de fata a cuvântului „EU”. Acest lucru nu are însa le- -gatura cu narcisismul. Astfel se arata si ca eul liric se descopera si îsi da seama mai bine de ceea ce se întâmpla în jurul sau.

Adolescentul vrea sa se dezrobeze de sub dominatia – putem spune chiar tutela – lui Papini: „Am fost creat ca sa ma târasc pe urmele stapânului meu: Papini. Am fost creat ca sa sufar suferintele stapânului meu: Papini. Am fost creat ca sa-mi plâng viata, sfarâmata, la picioarele stapânului meu: Papini.”
Adolescentul miop este stapânit de orgoliu si de dorinta de a se impune. Atitudinea lui se afla undeva între biruinta si razbunare. Pe lânga lupta cu Papini si cu cei ce l-ar acuza de plagiat, personajul trebuie, în primul rând, sa se biruie pe sine însusi, sa se autodepaseasca printr-o opera autentica personala.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.