Romanul

Trimis la data: 2010-06-22
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Mihai_F
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Romanul este specie a genului epic in proza, cu actiune mai complexa si de mai mare intindere decat a celorlalte specii epice in proza, desfasurata, de regula, pe mai multe planuri, in spatii si medii diverse, cu personaje numeroase. De asemenea actiunile narate conduc progresiv la o concluzie-bilant.
In acelasi timp romanul privilegiaza personajul, a carui evolutie constituie subiectul si obiectul intamplarilor.

Romanul obiectiv
Naratiunea - este folosita naratiunea heterodiegetica, tipul de narator fiind cel extradiegetic,omniscient, heterodiegetic si viziune ,,din afara,,.Descrierea - are rolul de a impune credibilitatea universului narat prin prezentarea amanuntita a personajelor si spatiilor. Prin descrierea detaliata se obtine un enunt cu dominanta informativa.
Personajul din romanul obiectiv este prezentat indeosebi indirect, deoarece naratorul nu poate face aprecieri asupra calitatii actiunilor realizate de actant.

Romanul subiectiv
Naratiunea- este homodiegeza
Naratorul - intradiegetic, uniscient si autodiegetic este simultan si personaj. Datorita discursului la persoana I stilul devine profund subiectiv.

Descrierea din r. subiectiv pune in valoare acele elemente pe care anume personajul central le considera esentiale, deci este mai putin amanuntita decat in romanul obiectiv. Personajul este construit si prin introspectie (el isi analizeaza reactiile, gandurile, atitudinile) si emite opinii despre caracterul si calitatea faptelor celorlalti actanti.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.