Romanul modern de tip subiectiv

Trimis la data: 2009-07-30
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.05 / 10
Downloads: 11
Autor: Oany
Dimensiune: 6kb
Voturi: 20
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Romanul “Patul lu Procust”, publicat in 1933, reflecta conceptia lui Camil Petrescu despre “noul roman”, sincronizata cu modernismul literaturii universal.Romanul “Patul lui Procust” este un roman modern de tip subiectiv deoarece are drept caracteristici: perspectiva narativa “faramitata”, relativizata, naratiunea tine cont de fluxul constiintei, accentul nu se pune pe prezentare a evenimentelor ei, personajele se dezvaluie treptat prin alcatuirea unor dosare de existenta, naratiunea este la persoana intai.
Trasaturile romanului modern de tip subiectiv sunt completate de anticalofilismul scrierii, de aspiratia catre autenticitate definite ca identificarea actului de creatie cu realitatea vietii, cu experienta nepervertita.

Autenticitatea este realizata prin naratiunea la persoana intai si prin tehnica memoriei involuntare. O alta trasatura a romanului lui Camil Petrescu este substantialitatea, conform careia literature trebuie sa reflecte esenta concreta a vietii: iubirea, gelozia, cunoasterea, moartea, ideile.

Opera se structureaza in jurul temei iubirii, devenind o monografie a ideii de iubire, iar personajele devenind exemplificari ale unor principii.

Tema iubirii ilustreaza ambitia autorului de a scrie un roman in care sa fie infatisate ipostazele fundamentale ale sentimentului de dragoste. Multitudinea relatiilor infatisate demonstreaza faptul ca autorul este constient ca nu poate prinde in esenta conceptul de iubire, ci doar poate face consideratii despre aceasta.

Cuplurile constituite in roman sunt: Fred- d-na T; d-na T- D; Ladima- Emilia; Fred- Emilia. Cuplurile acestea se intersecteaza, se oglindesc unele in altele in pagini analitice dense.

Cuplul Fred- doamna T constituie ipostaza superioara a iubirii. Ei sunt fiinte superioare, complexe, cu disponibilitate afectiva, insa si cu puterea de a reflecta lucid asupra propriilor trairi si asupra situatiilor in care se afla. Ei traiesc sentimentul erotic la intensitate maxima, ceea ce le da certitudinea ca apartin unul altuia, ca sunt suflete pereche.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.