Romanul realist - Enigma Otiliei

Trimis la data: 2011-04-27
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 9
Nota: 9.34 / 10
Downloads: 5032
Autor: Dancanet danil
Dimensiune: 23kb
Voturi: 137
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
George Calinescu respinge proustianismul in romanul romanesc, optand pentru romanul realist, balzacian, epic si obiectiv.Enigma Otiliei este un roman cu actiune ampla desfasurata pe mai multe planuri, cu un conflict complex la care participa numeroase personaje. Este roman realist prin tema, structura, specificul secventelor descriptive, realizarea personajelor, depasind modelul realismului clasic al balzacianismului prin spiritul critic si polemic precum si prin elementele de modernitate.
Titlul initial a fost "Parintii Otiliei", dar editorul l-a schimbat parandu-i-se mai sonor "Enigma Otiliei". Titlul initial reflecta ideea balzaciana a paternitatii, pentru ca fiecare dintre personaje determina cumva soarta orfanei Otilia. Astfel, schimbarea titlului deplaseaza accentul de la un aspect realist traditional, la tehnica moderna a reflectarii poliedrice prin care este realizat personajul titular.

Romanul, alcatuit din douazeci de capitole, este construit pe mai multe planuri narative, care urmaresc destinul unor personaje, prin acumularea detaliilor: destinul Otiliei, al lui Felix, al membrilor clanului Tulea, al lui Stanica etc.

Un plan urmareste lupta dusa de clanul Tulea pentru obtinerea mostenirii lui Mos Costache si inlaturarea Otiliei Marculescu. Al doilea plan prezinta destinul tanarului Felix Sima care, ramas orfan, vine la Bucuresti pentru a studia Medicina, locuieste la tutorele lui si traieste iubirea adolescentina pentru Otilia (bildungsroman).

Autorul acorda interes si pentru planurile secundare, pentru sustinerea imaginii ample a societatii citadine.
Incipitul romanului realist fixeaza veridic cadrul temporal ("intr-o seara de la inceputul lui iulie 1909") si spatial (descrierea strazii Antim, a arhitecturii casei lui Mos Costache, a interioarelor), prezinta principalele personaje, sugereaza conflictul si traseaza principalele planuri epice. Incipitul este de tipul captatio benevolentiae.

Finalul este inchis prin rezolvarea conflictului si este urmat de un epilog.Simetria incipitului cu finalul se realizeaza prin descrierea strazii si a casei lui Mos Costache, din perspectiva lui Felix, intrusul/strainul din familia Giurgiuveanu, in momente diferite ale existentei sale (adolescenta si aproximativ zece ani mai tarziu:"dupa razboi").

Actiunea romanului debuteaza cu venirea tanarului Felix, orfan, absolvent al Liceului Internat din Iasi, la Bucuresti, in casa unchiului si tutorelui sau legal, pentru a urma Facultatea de Medicina.
Expozitiunea este realizata in metoda realist -balzaciana: situarea exacta a actiunii in timp si spatiu, veridicitatea sustinuta prin detalii topografice, descrierea srazii in maniera realista, finetea observatiei si notarea detaliului semnificativ.

Caracteristicile arhitectonice ale strazii casei lui Mos Costache sunt surprinse de "ochiul unui estet", din perspectiva naratorului specializat, desi observatia este atribuita personajului intrus, care cauta o anumita casa. Naratorul are intentia de a familiariza cititorul cu mediul, prin procedeul restrangerii treptate a cadrului, de la strada, la case, la interioare, la fizionomia si la gesturile locatarilor prin tehnica focalizarii, patrunzand astfel in psihologia personajelor din acest mediu, prin reconstituirea atmosferei.

Personajul intrus observa strada si casa lui Mos Costache, care prin detaliile surprinse, sugereaza contrastul dintre pretentia de confort si bun gust a unor locatari bogati si realitate: inculti (aspectul de kitsch), zgarciti (case mici cu ornamente din materiale ieftine), snobi (imitarea arhitecturii clasice), delasatori (impresia de paragina).

Arhitectura sugereaza imaginea unei lumi in declin, care a avut candva energia necesara pentru a dobandi avere, dar nu si fondul cultural.
Patruns in locuinta, Felix isi cunoaste unchiul, un omulet straniu, care ii raspunde balbait: "nu-nu sta nimeni aici, nu cunosc", pe verisoara Otilia si asista la o scena de familie: jocul de table.

Felix are aici misiunea de observator obiectiv a personajelor prezente in odaia inalta in care este introdus. Ca pe o scena sunt prezentate pe rand portretele fizice ale personajelor, cu detalii vestimentare si fiziologice, care sugereaza, in maniera clasica, trasaturi de caracter, precum si, in mod direct, starea civila, statutul in familie, elemente de biografie. Toate acestea prefigureaza cele doua planuri narative si conflictul. Replicile malitioase ale Aglaei anticipeaza conflictul succesoral, iar atitudinea protectoere a Otiliei, motiveaza atasamentul lui Felix.

Conflictul romanului se bazeaza pe relatiile dintre cele doua familii inrudite, care descriu universul social din Bucurestiul de inceput de secol XX, prin tipurile umane realizate. O familie este a lui Costache Giurgiuveanu, posesorul averii, si Otilia Marculescu, adolescenta orfana, fiica celei de-a doua sotii decedate. Aici patrunde Felix Sima, fiul surorii batranului, care vine la Bucuresti pentru a studia Medicina si locuieste la tutorele sau legal, mos Costache.

Un alt intrus este Leonida Pascalopol, prieten al batranului, pe care il aduce in familia Giurgiuveanu afectiunea pentru Otilia, pe care o cunoaste de mica si dorinta de a avea o familie, care sa-i umple singuratatea.

A doua familie, vecina si inrudita, care aspira la mostenirea averii batranului, este familia surorii acestuia, Aglae. Clanul Tulea este alcatuit din sotul, Simion Tulea, cei trei copii ai lor: Olimpia, Aurica si Titi. In aceasta familie patrunde Stanica Ratiu pentru a obtine zestrea ca sot al Olimpiei.

Istoria unei mosteniri implica doua conflicte succesorale: primul este iscat in jurul averii lui mos Costache, (Aglae impotriva Otiliei), al doilea destrama familia Tulea (interesul lui Stanica pentru averea batranului).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.