Romanul romanesc in perioada interbelica

Trimis la data: 2014-11-05
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.92 / 10
Downloads: 0
Autor: dianaelenac
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Perioada interbelica se constituie intr-un cadru fertil pentru dezvoltarea romanului romanesc , atat prin dezbaterile teoretice, dar mai ales prin amploarea pe care o ia dezvoltarea speciei. Se poate spune ca aceste doua decenii au reprezentat momentul de emancipare al romanului.
Inceputul literaturii romane interbelice ar putea fi anul 1919, an in care apare prima revista care isi propune sa se ocupe din nou, dupa razboi, exclusiv de literatura: Sburatorul, de Eugen Lovinescu. "Era la cativa ani dupa sfarsitul Primului Razboi Mondial, la inceputul unui timp ce parea numai al sperantei.
. Omenirea traia o clipa de naivitate, scaldandu-se in visuri utopice..." - Geo Bogza, Jurnal de copilarie si adolescenta. Obiectivele acestei reviste erau promovarea tinerilor scriitori si imprimarea unei tendinte moderniste in evolutia literaturii romane.
In aceasta perioada se nasc dispute din pricina modernismului si a traditionalismului. Tendinta modernista sustinea : sincronizarea literaturii nationale cu cea europeana, trecerea de la o literatura cu tematica rurala la una cu tematica urbana, cultivarea prozei obiective si teoria imitatiei.

Pe cand traditionalismul sustinea ideea ca istoria si folclorul sunt domeniile relevante ale specificului unui popor.
Un an de referinta pentru romanul romanesc este 1920, cand apare "Ion" al lui Liviu Rebreanu. Pana la aparitia acestui roman au mai aparut si alte romane cum ar fii : "Ciocoii vechi si noi" de Nicolae Filmon, "Romanul comanestilor" de Duiliu Zamfirescu, "Mara" de Ioan Slavici sau "Neamul soimarestilor" de Mihail Sadoveanu. Insa "Ion" este primul roman romanesc comparabil cu capodoperele europene prin impresia coplesitoare de viata pe care o degaja.

In romanul interbelic se continua inspiratia rurala prin operele lui Sadoveanu si Rebreanu, dar pe trepte valorice superioare si cu modalitati specifice. Acum apar romanele citadine in care cadrul de desfasurare este al actiunii este orasul modern . Asa avem creatiile lui Camil Petrescu, G. Calinescu, Hortensia Papadat-Bengescu.

Se intensifica dezbaterile teoretice in legatura cu romanul. Astfel Garabet Ibraileanu , in studiul "Creatie si analiza", constata existenta a doua tiuri principale de roman: romanul de creatii, care prezinta personajele indeosebi prin comportamentul sau, si romanul de analiza, interesat de viata interioara si de psihicul personajelor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.