Romeo si Julieta scena balconului

Trimis la data: 2010-04-13
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 5.77 / 10
Downloads: 184
Autor: Adriana Mutescu
Dimensiune: 11kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
William Shakespeare (1564-1616) mare dramaturg englez, este unul din marile spirite ale culturii universale si cel mai jucat dramaturg din toate timpurile."Romeo si Julieta" probabil cea mai cunoscuta poveste de dragoste din istoria lumii, scrisa in 1594, este o tragedie in cinci acte care are la baza o poveste reala petrecuta in secolul al - XV - lea.Cuplul Romeo si Julieta reprezinta un teritoriu uman singular de o netarmurita credinta in iubire, inconjurati de "oceanul" unei lumi lipsite de criterii valorice si de moralitate, incapabila de a vibra in fata marilor elanuri sau drame ale eroilor nostri.
Eroii nostri, doi adolescenti, apartinand unor familii de vaza din Verona, familii faimoase pentru legendara dusmanie dintre ele, se indragostesc, in ciuda acestei situatii.In actul II, scena 2 binecunoscuta ca "scena balconului", ni se infatiseaza un episod al intalnirii dintre cei doi indragostiti. Intalnirea se petrece noaptea, Romeo se strecoara pe furis in livada Capuletilor in speranta ca-si va gasi iubita.

Peisajul este feeric, o noapte senina de vara, cerul impodobit de stele si luna. Elementele astrologice folosesc pentru a sublinia intensitatea sentimentelor tanarului. Minunatele podoabe ale cerului palesc in fata frumusetii iubitei. Julieta este comparata cu soarele care lumineaza viata lui Romeo, facand din noapte zi ... "si Julieta-i soare".

Monologul Julietei de la inceputul scenei evidentiaza clar conflictul interior al eroinei, lupta datoriei cu pasiunea. Dragostea pentru Romeo este atat de intensa incat sentimentul datoriei paleste in fata ei. Curand pasiunea Julietei castiga teren si iese invingatoare asupra datoriei. Principiul in care fusese crescuta, si anume "ura dintre cele doua familii" pare doar o idee absurda.

Ea reduce ura la "razboiul unor nume". Face clar diferentierea dintre "nume si persoana". Pentru ea numele nu valoreaza nimic si nu evidentiaza nimic din trasaturile si caracterul persoanei.
Julieta este dispusa sa renunte la numele ei pentru drgostea lor, cerandu-i si iubitului sa faca acelasi lucru:
"Romeo!
De ce si pentru ce esti tu Romeo ?
Renega-ti tatal!Leapada-al tau nume!"
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.