Romeo si Julieta si Maitreyi, asemanari si deosebiri

Trimis la data: 2021-03-10
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.72 / 10
Downloads: 40
Autor: geogeovani
Dimensiune: 9kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Romeo si Julieta, probabil cea mai cunoscuta poveste de dragoste din istoria lumii, scrisa in 1594 este o tragedie in cinci acte, care are la baza o poveste reala, petrecuta in secolul al XIV-lea.

Romanul "Maitreyi" este o experienta morala si un roman care a sporit seria miturilor umanitatii. Protagonistii sunt misterioasa indianca Maitreyi si continentalul Allan, care o cunoaste in perioada studiilor din India ai anilor 1930. Mitul fecioarei bengaleze se constituie treptat si dramatic, incepand cu primele capitole unde notatiile din jurnal sunt lapidare si reci si sunt completate cu amintirile eroului.
In opera "Romeo si Julieta" avem doua familii importante ale Veronei: Capulet si Montague. Neintelegerile dintre cele doua familii erau atat de mari si durau de atat de mult timp, incat nu era posibil ca un servitor al casei Capulet sa se intalneasca cu un servitor al casei Montague, fara ca din aceasta sa iasa o cearta.

Tema romanului Maitreyi este incompatibilitatea, atat la nivel afectiv, emotional, cat si structural, intre civilizatia europeana si cea orientala, incompatibilitate ilustrata printr-o poveste de dragoste care lupta cu imposibilul. Constructia discursului narativ cunoaste trei niveluri: acela al jurnalului intim al naratorului, care surprinde cu fidelitate perceptia scriitorului la momentul desfasurarii evenimentelor, acela al notatiilor ulterioare ale acestuia, completari survenite pe baza impresiilor resimtite ulterior, si cel al confesiunii naratorului, supuse rememorarii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.