Rondelul rozelor ce mor

Trimis la data: 2006-05-05
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: n/a
Nota: 9.08 / 10
Downloads: 3491
Autor: Ion coroi
Dimensiune: 18kb
Voturi: 157
Tipul fisierelor: rar
Acorda si tu o nota acestui referat:
Volumul “Poema rondelurilor” apartine perioadei finale din creatia lui Al. Macedonski, cand constiinta esteticului il indeamna pe poet spre rigoarea formei fixe, spre realizarea acordurilor tonale perfecte intre muzicalitatea versului si corespondentul sau in imagini.Rondelul este o poezie cu forma fixa alcatuita din treisprezece versuri grupate in trei catrene si un vers izolat. Primele doua versuri sunt identice cu versurile 7 si 8, iar versul final este identic cu primul vers; versificatia rondelului se limiteaza la doua rime.
Versul intai stabileste coordonatele temporale ale fanarii, prin folosirea Sugestiei:timpul este trecator, rozele sunt pline de viata la inceput, insa ele se faneaza, se "trec", se supun timpului neiertator, care nu presupune circularitatea, revenirea, repetitia.

Folosirea conjunctiei si" denota tristetea fiintei, o consecinta a cauzalitatii lumii cunoscute, dupa care toate evenimentele se justifica printr-o motivare intrinseca. acest "si" exprima si puterea de rezistenta scazuta a biologicului in fata temporalului, rozele fiind parasite treptat de "energia vitala", lipsite de puterea de supravietuire.

Stingerea lor este o consecinta a conditiei biologice efemere si, prin sugestie, si a celei umane. Gradinile sunt locurile unde se desfasoara aceste tragedii citadine, cu rasfrangere asupra vietii umane. Substantivele care definesc starea de tristete sunt concentrate de poet intr-o dispozitie savanta: "fior", "jale", "valmasagurf de suspine". Poetul reia si amplifica sentimentul disparitiei treptate, al mortii, folosind un sinonim metaforic pentru verbul "mor", "se sting".

Sonoritatile versurilor care genereaza starea de catharsis sunt date de rimele alternative sau imbratisate: abba, abab, abbaa. Primul tip de rima, a, este masculina, versul este un tetrasilab iambic, in timp ce rima b este feminina, cu o silaba neaccentuata, dintr-un iamb incomplet. Sugestia muzicala intervine prin combinarea acestui "mine" cu suspine", in timp ce rima de tip a foloseste consoana "r" vibranta: "mor"-"fior". Ciclul florilor ce mor creeaza o simfonie aparte, o melodie trista a timpului care nu poate fi biruit de biologicul efemer, asa cum se intampla in "au Jardin de l Infante" din ciclul "Heures d 6te", de Samain: Les roses meurent, chaque et toutes.../ Je ne dis rien, et tu ecoutes/ Sous tes immobiles heveux".

Finalul poeziei sugereaza imaginea trista a lumii pierdute, lipsite de orice speranta de regenerare: "Pe sub amurgu-ntristator/ Curg valmasaguri de suspine,/ Si-n marea noapte care vine/ Duioase-si pleaca fruntea lor... -/ E vremea rozelor ce mor." Moartea rozelor, la fel ca a fiintelor umane, intristeaza iritreg universul, poetul personalizand, cu reflectare asupra sa, un fenomen al naturii, amurgul, devenit "-ntristator".

Fanarea este fenomenul esential care determina tristetea poetului: poetul foloseste simbolul rozelor pentru a exprima sentimentul trecerii rapide a timpului, in poezii ca "Rondelul rozelor din Cismegi", "Rondelul cascadelor de roze", "Rondelul noptii argintate". Pentru Macedonski, moartea este un fenomen general, reprezentat prin roza "ce moare in glastra.", sinbolistica ei fiind preluata de la albert Samain si de la Jean Moreas. Petalele rozei cad incetul incetul, se transforma in materie fara viata, imposibil de regenerat, printr-un "montagne pase" temporal care schimba semnul plus cu semnul minus al axei vremurilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.