Rondelul rozelor ce mor

Trimis la data: 2006-03-07
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.77 / 10
Downloads: 17
Autor: Onutza
Dimensiune: 14kb
Voturi: 234
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Simbolismul este o mişcare artistică şi literară de la finele secolului XIX, care se opunea naturalismului şi Parnasianismului, potrivit căruia valoarea fiecărui obiect şi fenomen din lumea înconjurătoare poate fi exprimată şi descifrată cu ajutorul simbolurilor; mod de exprimare, de manifestare propriu acestui curent. În literatura română simbolismul pătrunde prin poemele şi textele teoretice ale lui Alexandru Macedonski
Rondelul a aparut in literatura medievala franceza si desemneaza, la origine, un cântec si un dans. In acceptia lui moderna, rondelul este o poezie cu forma fixa, având numai doua rime si un refren, care deschide poezia si in care este reluat, partial si inetgral, la mijlocul si la sfârsitul ei.Toate starile sufletesti nu sunt exprimate cu claritate, ci sunt vagi,obscure, fiind transmise pe calea sugestiei (alt element simbolist).

Poezia „Rondelul rozelor ce mor” a lui Alexandru Macedonski se incadreaza in specia cu forma fixa,numita rondel si contine 13 versuri , ultimul fiind plasat independent de celelalte.Primele doua versuri se repeta la finalul celui de-al doilea catren , iar primul se regaseste in ultimul vers al poeziei.

Titlul poeziei poate avea mai multe intelesuri : iubirea ce a fost ca un trandafir dar care acum s-a pierdut , venirea toamnei si frica de moarte a autorului , melancolia . Rozele reprezinta simbolul iubirii pierdute , teama de moarte , suferinta ,imbatranirea sufleteasca deoarece a trecut prin niste experiente marcante si realizeaza ca nimic nu mai poate fi schimbat.

In prima strofa este reliefata corespondenta dintre natura si nivelul sufletesc prin verbul „ a muri” , prezent in ambele planuri : in cel exterior prin „rozele mor” si in cel interior ,sufletesc. Ofilirea florii inseamna si ofilirea sufletului. Viata nu mai este aceeasi din cauza experientelor dureroase , ce inseamna schimbarea perceptiei despre viata.Pofta de viata se stinge din cauza acumularii experientelor dureroase si din cauza vitezei intamplarilor.

Si in strofa a doua se continua ideea venirii toamnei , marcand frica poetului de a se desparti de iubita .Jalea des.Si in strofa a doua se continua ideea venirii toamnei , marcand frica poetului de a se desparti de iubita . Sentimentul de jale se generalizeaza , cuprinzand intreaga natura si toate fiintele umane . Sunt utilizate pronumele nehotarate „tot” si „orisicare” .

In strofa a treia se raporteaza sentimentele la natura , tristetea, suspinele. Apusul iubirii ,disparitia lipsei maturitatii. „Marea noapte” implica intuneric , sau ne putem gandi la o experienta fara idealuri , deoarece persoana respectiva e matura,schimbata.

Rozele se resemneaza in fata destinului pentru ca timpul este ireversibil .Elementele vietii nu pot fi retraite.Perfectul compus din versul “S-au fost atat de viata pline” exprima o traire de scurta durata. In versul “Si-n marea noapte care vine”, verbul are un timp care isi schimba valoarea, el fiind un element anticipativ.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.