Rugaciunea unui dac - Mihai Eminescu

Trimis la data: 2013-04-18
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 7
Nota: 9.77 / 10
Downloads: 0
Autor: Mocanu Gabriela
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Poemul aparut in 1879, precede "Scrisoarea I" care a aparut in in 1881: eroul liric, dacul, va deveni eroul liric din "Scrisoarea I" care se ipostaziaza in "batranul dascal".Eroul liric , dacul traieste o intoarcere in haosul originar care isi va gasi reflexul polemic in "Scrisoarea I". Viziunea cosmogonica a lui Eminescu de mare profunzime, nutrita la ideile avansate ale timpului, il situeaza printre marii romanticii ai literaturii universale. Poetul roman imagineaza, intr-un registru poetic de mare plasticitate, procese si fenomene profunde, cum sunt cosmogeneza, nasterea timpului si a spatiului, facerea si desfacerea lumilor, destinul omului si al umanitatii.
Nasterea lumii dintr-un atom primordial, din goluri de haos, ilustrata si in mitologiile indiene si germanice, este analizata in doua poeme de mare amploare, "Rugaciunea unui dac" (1879) si "Scrisoarea I" (1881).
Atunci cand a scris" Rugaciunea unui dac" Eminescu era intr-o faza de profunda deceptie. Era mistuit de o durere pe care doar o mentioneaa dar despre care nu da amanunte.Poemul e o rugaciune, desi una neobisnuita, ciudata, dar totusi rugaciune. Titlul poemului, alcatuit din doua substantive, articulate cu articole diferite, unul hotarat "rugaciunea" si altul nehotarat "unui dac", reda esenta continutului liric, imbracat cu mantoul meditatiei omului de geniu.

Desi rugaciunea nu contine cererile in ordinea consacrata, totusi ea contine elementele esentiale ale unei rugaciuni traditionale: lauda, care constituie aspectul dogmatic al textului, invocarea si slavirea sau doxologia. Asadar, Eminescu scrie un poem definitoriu pentru sine insusi si acest poem este o rugaciune. Astfel crezul poetic este marturisit de tematica acestei poezii satioase cu reflexii meditative.Atunci definitorie pentru el este relatia sa cu Dumnezeu, cu acest Dumnezeu caruia I se roaga, in fata Caruia se prosterna "zeul carui plecam a noastre inemi" si pentru prima si unica data ne vorbeste despre evolutia acestei relatii sinergice, divino-umane, de-a lungul biografiei sale.

Tema mortii se combina cu aceea a demonismului. Glasul dacului e incarcat de revolta impotriva unei divinitati care si-a abandonat creatia. Zamolxe, zeu peste toti zeii, anterior tuturor zeilor, este moartea mortii si invierea vietii".Dacii credeau in Zalmoxe si in viata vesnica, care mergeau cu curaj la moarte cu gandul ca-L intalnesc pe Dumnezeu, nu puteau sa aiba ei aceasta stare de negare si denigrare de sine. Dacii fiind credinciosi, erau deci optimisti increzatori in ei si in Dumnezeu, curajosi, caci credinta genereaza speranta si gandirea pozitiva'. In seria de superlative ce evoca atotputernicia zeului "caruia plecam a noastre inemi" e prea putin voalata ironia muritorului care se simte supus si creatie neimplinita, incomplete a divinitatii.

Metafora e figura cea mai expresiva in realizarea profilului divinitatii: "El singur zeu statut-au nainte de a fi zeii/Si din noian de ape puteri au dat scantei/El zeilor da suflet si lumii fericire/El este-al omeniei izvor de mantuire". Primul tablou al poemului exprima imaginea haosului primordial, increat, guvernat numai de spiritul tutelar al lumii, el insusi misterios, pus de poet sub semnul incertitudinii.E o lume primordiala, incipienta, construita prin negatii succesive, fara dimensiuni, in care insusi timpul nu-si facuse simtita prezenta, in forma lui cea mai simpla, liniara, bazata pe succesiunea notiunilor de "azi", "mane", "ieri".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.