Sadoveanu si experienta primordiala

Trimis la data: 2005-12-28
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.51 / 10
Downloads: 1057
Autor: Eliza-lorena
Dimensiune: 6kb
Voturi: 376
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cititorii , noi cei de azi si voi cei de maine care asiguram vesniciia oricărui autor descoperim in opera lui SADOVEANU „Tara dincolo de negura” o tara in care pădurea este magica , iar oamenii trăiesc după legile naturii intr-o epoca mitica dând operei o anumita atemporalitate , un aer de epopee ,imaginea unei tari ideale care se izolează treptat de timpul istoric devenind eterna si mareata strbatand imensul ocean al imaginarului .
Destinul unei astfel de opere nu poate sa fie despartit de destinul marelui Sadoveanu , cel care se naşte la 5 noiembrie 1880 la Paşcani , an in care se naşte si Tudor Arghezi si in care mentorul lui Sadoveanu ,Gustave Flubert trece in lumea umbrelor.

Pe numele sau adevărat Mihai Ursachi , fiul avocatului Alexandru Sadoveanu si al Profirei Ursachi , fiica de razesi din Versani . Mihail Sadoveanu debutează in revista „Dracu” cu versuri si cu schita „Domnişoara din Fălticeni” la 20 aprilie 1897 .

Daca la început Sadoveanu a folosit pseudonimele Mihai din Paşcani sau M. Cobuz in 1904 apar volumele de povestiri „Crsama lui moş Precu” , „Dureri inabusite” , si romanul „Şoimii” toate semnate Mihail Sadoveanu , acest an fiind numit de către Nicolae Iorga „anul Sadoveanu”.

Deşi in perioada interbelica cititorii preferau romanul modern , de analiza psihologica reprezentat de Liviu Rebreanu , Camil Petrescu , Hortensia Papadat Bengescu , romanul de creaţie al lui Sadoveanu sau Călinescu era la fel de căutat .

Opera lui Sadoveanu surprinde cu adevărate teme : ISTORIA („Fraţii Jderi” , ”Vremea Ducai-Voda sau Zodia Cancerului” , „Neamul Soimarestilor”) , Sadoveanu fiind creatorul romanului istoric , NATURA („Dumbrava Minunata”, „Tara dincolo de negura”, „Imparatia apelor”, etc.) , CONDITIA UMANA („Locul unde nu s-a întâmplat nimic”, „Apa morţilor” ,etc. ) , si VIATA SATULUI ROMANESC CU OAMENII , OBICEIURILE SI DURERILE LUI („Hanul Acutei”, „Bordeieni”, „Dureri inabusite” , „ Baltagul ” ,etc.) .

„Pe scurt [opera lui Sadoveanu] e spectacol de piatra , de foc , si de basm , pretext de rememorare libera a unei umanitati proiectate in mit .” (Constantin Ciopraga)Sadoveanu , scriitorul , este numit la 1 aprilie 1910 director al Teatrului Naţional din Iaşi , iar in 1921 devine membru al Academiei Romane . Este onorat cu titlul de „ honoris causa ” de către Universitatea din Iaşi , in 1938 iar in 1961 primeşte premiul Nobel pentru pace .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.