Sadoveanu si omul primitiv

Trimis la data: 2015-09-30
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 9.86 / 10
Downloads: 0
Autor: Laur_T
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
George Calinescu remarca : ,, Impresia cui citeste superficial, este ca Sadoveanu e un descriptiv, in realitate, el este numai un mare povestitor cu o capacitate limitata de zugravire, un autor de descriptii narative. Linistea padurii, balta, aparitia si trecerea vanatului, cam acestea sunt tablourile care se repeta mereu, sublime, e adevarat, dar in care spectacolul e in functie de limbaj si de emotia religioasa...Opera se bizuie pe o natura unica, universala, locuita de un singur tip de om...Prin gura sa vorbeste un singur om...Opera scriitorului e o arhiva a unui popor primitiv ireal: dragoste, moarte, viata agrara, viata pastorala, razboi si asceza, totul e reprezentat."
Ma voi referi, acum, la implinirea a 125 de ani de la nasterea scriitorului, la doua scrieri mai putin cunoscute de elevi si anume : Demonul tineretii (1928) si Uvar (1932), amandoua sunt ridicate pe ideea retragerii benefice a omului sadovenian intre hotarele unei primitivitati naturale tamaduitoare, dupa ce a suportat, sub felurite constrangeri, efectele dislocarii, acest om mai poate nadajdui la o punere in acord cu sine numai prin retransarea in lumea naturala, in spatii inca neconfiscate de civilizatia tehnica invadatoare.

In Demonul tineretii , studentul medicinist Naum Popovici, o cunoaste intr-o excursie la manastirile din Neamt pe Olimpia Mironeanu. Studentul are pentru ea sentimentul unei pasiuni decisive care-l indeamna sa-I ceara mana; fiind acceptat deindata se hotareste casatoria, dar inainte Naum pleaca pentru cateva zile la ai sai, spre a rezolva chestiuni de familie, dar se intampla ca in preziua intoarcerii convenite Olimpia e anuntata de moartea subita a tatalui sau, si ea porneste in graba la Iasi .

Negasind-o la inapoiere, Naum crede ca Olimpia si-a luat inapoi cuvantul, ceea ce il arunca intr-o depresiune nervoasa care-l mentine optsprezece zile si optsprezece nopti in inconstienta; zace bolnav inca o luna si jumatate, si apoi treptat isi revine dar nu vrea sa citeasca scrisoarea lasata la plecare de Olimpia, descoperita intre timp, in care I se dadusera explicatii. Pe acest refuz al cunoasterii exacte a lucrurilor hotareste intrarea la manastire. La fel de abrupte ne apar amandoua deciziile lui Naum: de a se casatori cu Olimpia si de a renunta la proiect.

In clipa in care constata ,, tradarea" nu vrea sa citeasca scrisoarea deplin-lamuritoare a Olimpiei, ci ,, o rupse in bucati marunte" gest graitor de voita retezare a puntilor, de anulare a trecutului, prin prefacerea identitatii : dupa calugarire, studentul Naum Popovici va deveni parintele Natanail. Insingurarea, fuga din lume a lui Naum tot s-ar fi produs pentru ca raspundea unei predestinari: ,,Erai chemat cu mare graba pentru ca sa se implineasca hotararile", ii sopteste la trezirea din letargie calugarul ce-l priveghease, si vorbele acestea gasesc rasunet adanc in sufletul viitorului monah.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.