Salamandrele si tritonii

Trimis la data: 2004-04-03
Materia: Biologie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 5
Nota: 7.71 / 10
Downloads: 1815
Autor: Crissa
Dimensiune: 1672kb
Voturi: 577
Tipul fisierelor: rtf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Astazi mai traiesc doar in jur de 2000 de specii de amfibieni , iar acestia formeaza trei grupe : cunoscutele broaste si broaste raioase , scormonitorii in forma de anghila , care sapa gauri cand sunt pe uscat , si salamandrele si tritonii . Acest ultim grup este cel mai interesant deoarece aceste animale sunt probabil cele mai asemanatoare cu amfibienii initiali de acum multe milioane de ani .
Salamandrele si tritonii
TRITONI SI SALAMANDRE
In urma cu peste 350 de milioane de ani , primele vertebrate au parasit apa pentru a petrece o parte a vietii pe uscat . Din acesti amfibieni au evoluat reptilele , pasarile si mamiferele .

Astazi mai traiesc doar in jur de 2000 de specii de amfibieni , iar acestia formeaza trei grupe : cunoscutele broaste si broaste raioase , scormonitorii in forma de anghila , care sapa gauri cand sunt pe uscat , si salamandrele si tritonii . Acest ultim grup este cel mai interesant deoarece aceste animale sunt probabil cele mai asemanatoare cu amfibienii initiali de acum multe milioane de ani .

Stramosii amfibienilor erau un grup de pesti care dezvoltasera plamani si branhii , astfel incat puteau sa obtina oxigen din apa dar si din aer . Asemenea pesti puteau sa supravietuiasca si in vremuri de seceta . Ei mai aveau si inotatoare puternice dispuse in perechi astfel incat puteau sa se tarasca pe fundul paraielor si ochiurilor de apa in care traiau si sa se deplaseze pe uscat spre altele proaspete , cand ale lor secau . Aceste inotatoare au fost primele membre primitive .

Salamandrele au sangele rece , ca si reptilele . Pielea lor este umeda si traiesc in mediu umed . Aproape toate animalele mature au patru picioare , desi cateva , care isi petrec tot timpul in apa , nu au membre posterioare . Majoritatea au plamani si respira aer . O caracteristica a salamandrelor este coada lunga , spre deosebire de formele adulte de broasca si broasca raioasa . Salamandra isi foloseste coada la inot .

Faptul de a avea coada ii confera numele ordinului (grupul principal) salamandrelor , Caudata , care inseamna cu coada . O alta trasatura a majoritatii salamandrelor este limba lunga si lipicioasa care este folosita la prinderea insectelor . Exista aproximativ 350 de specii de salamandre . Ele sunt grupate in noua familii , iar majoritatea dintre ele se gasesc in America de Nord . Altele traiesc in Europa , vestul Asiei si nord-vestul Africii . Ele sunt in esenta vietati ale regiunilor temperate , iar tropicele par a fi o bariera a extinderii spre sud . Putine specii se gasesc in regiunile de munte , mai racoroase .

Tritonii sunt un grup de salamandre care au coada mai plata decat altele si duc o viata mai legata de apa . Se gasesc specii de tritoni atat in America de Nord cat si in Europa , In timp ce cateva traiesc si in Japonia si China .

Ciclul vietii
Femelele salamandrelor si ale tritonilor depun gramezi de oua invelite in gelatina . Unele specii , indeosebi multi tritoni , isi depun ouale in apa . Multe salamandre depun ouale in solulumed . Ouale depuse in apa necesita cateva saptamani pana la ecloziune , iar cele depuse pe uscat necesita adesea mai multe luni .

Tinerele salamandre sunt larve - mci vietati ca niste mormoloci , avand pe cap branhii asemanatoare cu niste pene . Difera mai putin de forma adulta decat de mormolocii de broaste sau broaste raioase . Larvele tritonilor isi petrec perioada de dezvoltare a vietii in apa in care are loc ecloziunea , dar unele salamandre se dezvolta pe uscat
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.