Salamul de Sibiu

Trimis la data: 2011-05-24
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 16
Nota: 8.70 / 10
Downloads: 1474
Autor: Adela adela
Dimensiune: 42kb
Voturi: 89
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
La inceput, in fabricuta de la poalele Bucegilor lucrau sasi care erau de prin partea Sibiului iar materia prima era adusa din fostele judete Tarnava Mica, Tarnava Mare si Sibiu. Se pare ca aceasta este sursa numelui. Oricum, pe vremea aceea un salam asemanator salamului de Sibiu se fabrica si in Ungaria si in Italia. La noi, cred ca e vorba totusi de traditia saseasca a mezelurilor care a preluat si din traditia autohtona, dar si din ceea ce au adus italienii.In Sinaia conditiile climaterice erau proprii desfasurarii procesului de productie si in muntii Bucegi se gaseau pesteri care asigurau conditiile necesare maturarii optime a salamului.
In carne au fost identificate si o serie de enzime, dintre care enzimeleproteolitice si lipolitice avand un mare rol in procesele de maturare si deconservare si de asemenea o serie de vitamine ca vitmainele C, A, D si E.

Din punct de vedere alimentar o deosebita importanta o prezinta siproprietatile organoleptice ale diferitelor carnuri, in special aroma.Aceasta este data de substantele volatile specifice grasimii, precum si de substantele extractive ale tesutului muscular, in special de bazele purinice.

Importanta grasimii este data de punctul de topire care cu cat este mai apropiatde temperatura corpului cu atat este mai utilizata de catre oragnism.Din acest punctde vedere primul loc il ocupa grasimea de pasare, apoi grasimea de porc si in cele din urma cea de bovine si ovine.Valoarea alimentara a carnii nu este determinata numai de numarul de calorii ci in primul rand de albumina digestiva si de calitatea aminoacizilor.

Este cunoscut faptul ca nu toti aminoacizii pot fi sintetizati de oragnismul uman.Acei ce nu sunt sintetizati se numesc aminoacizi esentiali si trebuie introdusi in organism prinalimentatie.

Structura carnii: Tesutul muscular este alcatuit din fascicule musculare invelite cu formatiuni conjunctive fine. Daca in spatiul dintre fasciculele musculare, alaturi de tesutul conjunctiv se acumuleaza grasimea, atunci carnea se considera marmorata, iar daca tesutul adipos se gaseste in interiorul fasciculelor musculare, carnea este perselata.Tesutul muscular este format din:

- tesutul conjunctiv - care are rol de sustinere si legaturaintre diferite organe; dupa forma celulelor si natura substantelor intercelulare deosebim:- tesutul conjunctiv propriu-zis (leaga muschii de oase, formeaza membrane),- tesutul adipos (cuprinde formatiunile cu celulele care au acumulat grasimi),- tesutul cartilaginos ( este o forma mai rezistenta a tesutului conjunctiv la care substanta fundamentala este foarte bogata in colagen si elastina) si- tesutul osos (provine din tesurul conjunctiv si cartilaginos, se formeaza inperioada de crestere a animalului si intra in alcatuirea scheletului animal).

Alaturi de tesutul muscular mai intalnim in compozitia carnii sangele si limfa.

-Sangele - este tot o forma modificata a tesutului conjunctiv, fiind format dinplasma, care tine in suspensie globulele rosii si albe.

-Limfa - este un lichid incolor, format din plasma si elemente figurate, care inconjoara toate celulele si are un rol important in schimbul de substante nutritive si gazoase din tesuturi.

Salamul de Sibiu este cel mai cunoscut tip de salam care se produce in Romania. Istoria acestui produs incepe la sfirsitul secolului al XIX lea, in fabrica de la Medias, cu o reteta permanent perfectionata si o tehnologie de fabricatie speciala, motiv pentru care acest produs era fabricat doar iarna.

Se spune ca numele acestui produs vine de la faptul ca era exportat in vechiul regat prin Vama de la Sibiu. Salamul de Sibiu face parte din categoria mezelurilor crud uscate si contine pulpa de porc, slanina, sare si condimente speciale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.