Sallustius - reprezentant al istoriografiei latine

Trimis la data: 2013-04-12 Materia: Diverse Nivel: Liceu Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: loredana_mayra Dimensiune: 22kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Monografia este specie a istoriografiei latine, insemnand prezentarea unui aspect al istoriei sau a unei secvente de scurta durata, pe baza relatarii faptelor ,,pe alese" (carptim).Practicata de greci , monografia istorica este , creata la Roma , de Cato cel Batran, autorul operei ,,Origines'' (,,Originile''), destinate a prezenta originea populatiilor italice.

In secolul I a. Chr., monografia este reprezentata de Sallustius, care alege doua secvente istorice-conspiratia lui Catilina(63 a.Chr.)si razboiul impotriva numizilor,condusi de Iugurtha (111-105 a. Chr.).Formula salustiana ,,carptim'' este semnificativa pentru tehnica monografiei.Referitor la aceasta, istoricul declara,,ma hotarai sa povestesc faptele poporului roman pe alese, dupa cum unele mi se pareau vrednice de aducere aminte.''(Conspiratia lui Catilina,4,2).

In conceptia lui Sallustius, factorul cauzal al istoriei este de ordin moral, istoria se schimba o data cu moravurile . Ceea ce a dus la criza Republicii in secolul I a. Chr. sunt,,ambitio''(setea de putere), ,,avaritia''(lacomia) si ,,luxuria''(dezmatul). De aceea , scopul istoriei este cel educativ-,,historia magistra vitae''.

Totodata , avandu-l ca model pe istoricul grec Tucidide , Sallustius nu expune nu- mai faptele si intamplarile, ci cauta sa le si explice,descoperind cauzele mai profunde ale evenimentelor din vremea lui.Caius Sallustius Crispus s-a nascut la Amiternum (centrul Italiei), in tinutul sabi- nilor, in anul 86 a. Chr.A fost ,,homo novus'' (primul din familia sa care a obtinut demnitati publice), din ordinul ecvestru.

Instalat de tanar la Roma, intre 55-54 a.Chr.,intra in viata publica si isi desfasoara activitatea ca reprezentant al partidului popularilor in fruntea caruia se afla Caesar.Tribun al plebei in 52 a. Chr. in perioada luptelor civile dintre partizanii lui Sylla si ai lui Marius.
Intre 50-49 a.Chr. este exclus din senat, pe motive de imoralitate, iar in 49 a. Chr. este rechemat in senat de Caesar.

Este numit proconsul in 46 a.Chr. si guvernator al provinciei Africa Nova,unde face avere in mod ilegal , iar dupa asasinarea lui Caesar(44 a. Chr.) se retrage din viata poli- tica si se consacra scrierii operelor istorice, dupa care moare in 35 a. Chr.Sallustius a scris doua monografii istorice : ,,De coniuratione Catilinae'' (Despre conjuratia lui Catilina), redactata intre 43-41 a.Chr. , care reprezinta acest moment dramatic din istoria Romei (64-63a.Chr.) si ,,De bello Iugurthino'' (Despre razboiul cu Iugurtha,regele numizilor(111-105 a.Chr.).Din ,,Historiae''(Istorii) s-au pastrat doar unele fragmen- te. A fost compusa dupa 40 a.Chr. si relateaza evenimente petrecute intre 78-65 a. Chr.

Iugurtha (c. 160-105 a.Chr.) a fost rege al Numidiei , regiune in Nordul Africii , corespondand Algeriei de astazi.Dupa moartea tatalui sau, este primit la curtea unchiului, regele Micipsa. Educat impreuna cu cei doi fii ai acestuia, Hiempsal si Adherbal, este adoptat mai tarziu si desemnat, alaturi de verii sai, mostenitor. La moartea lui Micipsa (118 a. Chr.), Numidia este impartita intre cei trei succesori , dar , dornic sa ajunga rege , Iugurtha pune la cale sa-i ucida pe rivalii la domnie.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.