Samuel Beckett sau Apocalipsa absurdului

Trimis la data: 2009-03-26
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 31
Nota: 7.43 / 10
Downloads: 1
Autor: Marincu Andrei
Dimensiune: 69kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Scriitorul irlandez care, dupa tribulatiile tineretelor sale - lector de engleza la Ecole Normale Superieure, lector de franceza la Trinity College, Oxford - dupa peregrinarile unui dezradacinat, se inchide in odaia sa pariziana si, destul de tarziu, scoate la iveala in cele doua limbi pe care prin nastere si invatare le a deprins - engleza si franceza - bizarele sale scrieri, este mai presus de orice un om care stie sa astepte. Maturizare tarzie, constiinta poate si mai tarzie de sine insusi, asteptarea pare sa tina de natura acestui om. Ea este atat de esentiala spiritului sau, incat el o proiecteaza in universul fictiunilor sale, univers in care fiinte ce seamana cu oamenii, si sunt poate chiar oameni, sunt puse sa astepte, agitandu se, resemAZnandu se si mai ales cuvantand fara incetare, intr o stare de permaAZnent provizorat.
Atunci cand, in 1953, in fata spectatorilor parizieni, au aparut pentru intaia oara, "en attendant Godot", cele doua figuri clovnesti, haimanale in vesminte jerpelite, Estragon si Vladimir, sala n a aclaAZmat, nici n a huiduit chipul nou al omului pe care dramaturgul il prezenta. Si totusi, ceva mult mai grav decat o simpla revolutie artistica se petrecea in fata lor. Faptul ca Beckett a devenit atunci, peste noapte, o celebritate mondiala, piesa incepand de indata sa fie tradusa si jucata pe tot globul, ca un Tennessee Williams a declarat - cu generoasa spontaneitate a unui confrate - ca de la drama lui

Pirandello, Sase personaje in cautarea unui autor, nu s a scris o piesa mai "mare" in teatrul contemporan, toate acestea indica un fapt cert: cele infatisate de un irlandez la Paris erau asteptate. Paradoxala asteptare, daca ne gandim ca ceea ce aducea Beckett nu era nicidecum un mesaj de buna speranta, o evanghelie (= veste buna) a omului nou, a carui constiinta, prin crizele secolului, isi face fara indoiala drum.
Vom analiza mai tarziu imaginea conditiei umane in ipostaza sa beckettiana. Fiinta cuvantatoare, acel eu care monologheaza in roAZmaAZnele sale (indeosebi in trilogia Molloy, Malone meurt, L'InnomAZmable) ar putea spune, parodiindu l pe Descartes: "vorbesc, deci sunt".

Dar ceea ce lipseste acestei fiinte - si in genere fapturilor care populeaza lumea lui Beckett - este o certitudine a existentei. Fiinte difuze, mutilate, paralizate, inchise intr o camera ori intr un vas de lut, ingropate in nisip, tarandu se prin noroi, dezmembrati, orbi, muti, redusi "la forma oului si consistenta mucilaginei", aceste "personaje" constituie fauna unei umanitati descompuse, trecute printr o stranie catastrofa, ori, mai exact, asteptand o catastrofa finala care nu se mai petrece dar care si arunca umbrele rau prevesAZtitoare, ca un nor ce intuneca fata pamantului inainte de izbucnirea furtunii.

Fireste, s ar putea spune ca toate aceste situatii ale omului incastrat in pamant - lut, nisip, noroi - nu sunt decat metafore ale biblicei sentinte "din pamant esti si n pamant te vei intoarce". Dar, oricum ar fi, omul lui Beckett - daca se poate vorbi de un asemenea om - nu este cartezianul orgolios, declarand la inceputul erei moderAZne: "cuget, deci sunt". De altfel, chiar Beckett isi bate joc in WhorosAZcope, poemul sau de tinerete, de autorul Discursului asupra Metodei, care a separat spiritul si materia, considerand omul "drept un inger calare pe bicicleta".

Ingerul a uzat bicieleta, iar bicicleta a consumat ingerul. Faptura lui Beckett este mai degraba un urmas al omului pascalian, la care mizeria, degradarea au fost duse la limita. Dar exista vreo limita a degradarii in afara neantului? "Vazand orbiAZrea si mizeria omului - spunea Pascal - privind intreg universul mut si omul lipsit de lumina, parasit in sine insusi si ratacit in acest colt al universului, fara sa stie cine l a asezat aici, ce cauta aici, ce va deveni murind, incapabil de orice cunostinte, ma cuprinde spaima ca pe un om pe care il vor fi dus in somn intr o insula pustie si inspaimanAZtatoare si care s ar trezi fara sa stie unde se afla si fara sa aiba vreun mijloc de scapare"1.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.