Sanctionarea concurentei neloiale

Trimis la data: 2013-06-05 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 10 Nota: / 10 Downloads: 2
Autor: towazi Dimensiune: 21kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Actiunea in concurenta neloiala este in principal o actiune civila.
Cu privire la natura acestei actiuni s-au exprimat opinii variate.
S-a exprimat opinia ca actiunea in concurenta neloiala este un mijloc de aparare a unui drept.G. Ripert o declara o actiune foarte curioasa, in cadrul teoriei clasice a raspunderii bazate pe culpa. Actiunea se sanctioneaza asemenea cu o actiune posesorie sau o actiune in revendicare. Ea este intr-un anumit fel, o actiune reala si sanctioneaza un drept de proprietate.

Teza potrivit careia actiunea in concurenta neloiala este un mijloc de aparare a fondului de comert, teza denumita si comercialista, este sustinuta de Tudor Popescu.Opinia dominanta considera actiunea in concurenta neloiala o actiune in responsabilitate delictuala de tip special care nu-si are temeiul in incalcarea unui drept.
Raspunderea pentru actele de concurenta neloiala se naste in exercitiul unui drept.

In cadrul raspunderii in exercitarea unui drept, L. Josseram deosebea : raspunderea pentru actele abuzive si raspunderea pentru actele excesive. In cadrul actului abuziv este vorba despre o raspundere bazata pe culpa. Exercitiul unui drept este criticabil calitativ.
Actul excesiv este exercitiul unui drept criticabil cantitativ.
Ca actiune in responsabilitate civila, actiunea in concurenta neloiala se caracterizeaza in primul rand prin faptul de a urmarii nu atat repararea unui prejudiciu, cat incetarea sau interzicerea faptelor care constituie exercitiul excesiv al unui drept.

Proeminenta actiunii in incetare a actelor de concurenta neloiala asupra celei in daune a condus pe unii autori sa o defineasca drept o actiune negatorie. Majoritatea legislatiilor reglementeaza, in anumite cazuri sanctionarea penala a concurentei neloiale. Pana la intrarea in vigoare a legii din 1991, singurul text privitor la sanctiunea penala a concurentei neloiale, era art. 301 C.P. Odata cu intrarea in vigoare a legii nr. 11/ 1991 privind combaterea concurentei neloiale, art 301 C.P. ar trebui considerat implicit abrogat.

In art. 1 din legea 11/1991 se proclama obligatia comerciantilor de a-si exercita activitatea "cu buna credinta si potrivit uzantelor cinstite".In art. 2 al legii se arata ca, constituie concurenta neloiala, orice act sau fapt contrar uzantelor cinstite in activitatea comerciala sau industriala, legea sanctionand faptele de concurenta neloiala ca si contraventii si ca infractiuni.Potrivit art.4 din lege, constituie contraventii urmatoarele fapte: a) oferirea serviciilor de catre salariatul exclusiv al unui comerciant unui concurent, ori acceptarea unei asemenea oferte;

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.