Sanctionarea concurentei neloiale

Trimis la data: 2004-05-21 Materia: Economie Nivel: Gimnaziu Pagini: 8 Nota: / 10 Downloads: 1580
Autor: Oana isar Dimensiune: 13kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Acţiunea în concurenţă neloială este în principal o acţiune civilă. Cu privire la natura acestei acţiuni s-au exprimat opinii variate. S-a exprimat opinia că acţiunea în concurenţă neloială este un mijloc de apărare a unui drept. G. Ripert o declara o acţiune foarte curioasă, în cadrul teoriei clasice a răspunderii bazate pe culpă. Acţiunea se sancţionează asemenea cu o acţiune posesorie sau o acţiune în revendicare. Ea este într-un anumit fel, o acţiune reală şi sancţionează un drept de proprietate.

Sancţionarea concurenţei neloiale

Consideraţii generale

Acţiunea în concurenţă neloială este în principal o acţiune civilă.
Cu privire la natura acestei acţiuni s-au exprimat opinii variate.
S-a exprimat opinia că acţiunea în concurenţă neloială este un mijloc de apărare a unui drept.
G. Ripert o declara o acţiune foarte curioasă, în cadrul teoriei clasice a răspunderii bazate pe culpă. Acţiunea se sancţionează asemenea cu o acţiune posesorie sau o acţiune în revendicare. Ea este într-un anumit fel, o acţiune reală şi sancţionează un drept de proprietate.
Teza potrivit căreia acţiunea în concurenţă neloială este un mijloc de apărare a fondului de comerţ, teză denumită şi comercialistă, este susţinută de Tudor Popescu.
Opinia dominantă consideră acţiunea în concurenţă neloială o acţiune în responsabilitate delictuală de tip special care nu-şi are temeiul în încălcarea unui drept.
Răspunderea pentru actele de concurenţă neloială se naşte în exerciţiul unui drept.
În cadrul răspunderii în exercitarea unui drept, L. Josseram deosebea : răspunderea pentru actele abuzive şi răspunderea pentru actele excesive.
În cadrul actului abuziv este vorba despre o răspundere bazată pe culpă. Exerciţiul unui drept este criticabil calitativ.
Actul excesiv este exerciţiul unui drept criticabil cantitativ.
Ca acţiune în responsabilitate civilă, acţiunea în concurenţă neloială se caracterizează în primul rând prin faptul de a urmării nu atât repararea unui prejudiciu, cât încetarea sau interzicerea faptelor care constituie exerciţiul excesiv al unui drept.
Proeminenţa acţiunii în încetare a actelor de concurenţă neloială asupra celei în daune a condus pe unii autori să o definească drept o acţiune negatorie.
Majoritatea legislaţiilor reglementează, în anumite cazuri sancţionarea penală a concurenţei neloiale.Faptele de concurenţă neloială

Până la intrarea în vigoare a legii din 1991, singurul text privitor la sancţiunea penală a concurenţei neloiale, era art. 301 C.P.
Odată cu intrarea în vigoare a legii nr. 11/ 1991 privind combaterea concurenţei neloiale, art 301 C.P. ar trebui considerat implicit abrogat.
În art. 1 din legea 11/1991 se proclamă obligaţia comercianţilor de a-şi exercita activitatea „cu bună credinţă şi potrivit uzanţelor cinstite”.
În art. 2 al legii se arată că, constituie concurenţă neloială, orice act sau fapt contrar uzanţelor cinstite în activitatea comercială sau industrială, legea sancţionând faptele de concurenţă neloială ca şi contravenţii şi ca infracţiuni.
Potrivit art.4 din lege, constituie contravenţii următoarele fapte:
a) oferirea serviciilor de către salariatul exclusiv al unui comerciant unui concurent, ori acceptarea unei asemenea oferte;
b) dezvăluirea de către salariatul unui comerciant de date secrete, privind activitatea acestuia de către un concurent;
c) încheierea de contracte prin care un comerciant asigură predarea unei mărfi sau executarea unei prestaţii în mod avantajos cu condiţia aducerii de către clientela altor cumpărători cu care comerciantul ar urma să încheie contracte asemănătoare;
d) încheierea de contracte prin care cumpărătorul ar urma să primească un premiu, care depinde exclusiv de tragere la sorţi sau de hazard;
e) comunicarea sau răspunderea de către un comerciant de afirmaţii mincinoase asupra unui concurent sau asupra mărfurilor sale, afirmaţii de natură să dăuneze bunul mers al intreprinderii;
f) oferirea , promiterea sau acordarea – mijlocit sau nemijlocit de daruri ori alte avantaje salariatului unui comerciant sau reprezentanţilor acestuia pentru ca prin purtarea neloială să poată afla procedeele sale comerciale, pentru a cunoaşte sau folosii clientela acestuia, ori pentru a obţine orice alt folos pentru sine ori pentru altă persoană în dauna unui concurent;
g) comunicarea sau răspunderea în public de către un comerciant de afirmaţii asupra întreprinderii sale sau activităţii acestuia, menite să inducă în eroare şi să-i creeze o situaţie de favoare în dauna unor concurenţi;
h) deturnarea clientelei unui comerciant prin folosirea legăturilor stabilite cu această clientelă în cadrul funcţiilor deţinute anterior la acel comerciant;
i) concedierea unor salariaţi ai unui comerciant, în scopul înfiinţării unui societăţi concurente, care să preia clienţii acelui comerciant sau angajarea salariaţilor unui comercial în scopul dezorganizării activităţii sale.
Ca infracţiuni de concurenţă neloială în art.5, legea sancţionează următoarele fapte:
1) întrebuinţarea unei firme, unei embleme, unor desene speciale sau a unor ambalaje de natură a produce confuzie cu cele folosite legitim de alt comerciant.
2) producerea în orice mod, importul, exportul, depozitarea, punerea în vânzare sau vânzarea unor mărfuri purtând menţiuni false privind brevetele de invenţii, originea şi caracteristice mărfurilor, precum şi cu privire la numele producătorului sau comerciantului, în scopul de a induce în eroare pe ceilalţi comercianţi şi pe beneficiari.


Răspunderea pentru faptele de concurenţă neloială

Potrivit art. 3 din legea 11/1991, săvârşirea oricăreia din faptele incriminate atrage răspunderea civilă contravenţională sau penală a autorului.


Răspunderea civilă

Potrivit art.6 din lege, cel ce săvârşeşte un act de concurenţă neloială, va fi obligat să înceteze sau să înlăture actul şi să plătească despăgubiri pentru daunele pricinuite, după caz.
Dacă prin faptele de concurenţă neloială s-a cauzat un prejudiciu patrimonial sau moral, cel prejudiciat se va putea îndrepta împotriva autorului cu acţiune în răspundere civilă.
Acţiunea în concurenţă neloială este o acţiune în responsabilitate delictuală specială.
Temeiul acestei acţiuni îl constiuie încălcarea unei obligaţii sociale de respectare unor anumite reguli morale în raporturile de concurenţă, ceea ce înseamnă un exerciţiu excesiv al libertăţii de concurenţă.
Acţiunea în concurenţă neloială urmăreşte în primul rând încetarea sau interzicerea faptelor de concurenţă neloială şi apoi repararea prejudiciului cauzat.
Ea tinde în principal, „să reprime starea de fapt a cărei perpetuare ar conduce la un prejudiciu sigur”, iar despăgubirea se va acorda în plus, dacă se va face dovadă că reclamantul a suferit un prejudiciu.
Datorită specificului rfaporturilor de concurenţă, acţiunea în concurenţă neloială este o acţiune în responsabilitate civilă specială.
Particularităţile Acesteia sunt următoarele:
existenţa unui act de concurenţă şi caracterul neloial al acestei concurenţ;
existenţa unui interes născut şi actual, condiţie a oricărei acţiuni în justiţie;
dovada prejudiciului este necesară doar pentru obţinerea unei despăgubiri nu şi pentru admiterea acţiunii;
reparaţia urmărită va fi în principal o reparaţie în natură pentru restabilirea situaţiei anterioare, interzicerea săvârşirii în viitor a actelor de concurenţă neloială şi suprimarea sau distrugerea materialului care a servit la săvârşirea actelor de concurenţă neloială (semne distinctive, materiale publicitare);
dacă s-a cauzat un prejudiciu, acţiunea va putea avea ca obiect plata de despăgubiri băneşti, specificul acţiunii în concurenţă neloială permiţând anularea celor două forme de reparaţiune;
acţiunea în concurenţă neloială este o acţiune în realizarea unui drept îmbrăcând în principal forma acţiunii de interzicere;
dreptul la acţiune aparţine atât persoanelor fizice, cât şi persoanelor juridice care exercită un drept sau o industrie, cu condiţia ca între acestea şi autorul faptelor să existe un raport de concurenţă, adică să exercite un comerţ sau o industrie identică sau similară;
răspunderea comerciantului şi a salariatului său, care a săvârşit actul de concurenţă neloială în exerciţiul atribuţiilor sale, precum şi a persoanelor care au cauzat împreună prejudiciu este solidară.
3.2 Aspecte procedurale

Competenţa în judecarea acţiunii în concurenţă neloială revine, potrivit art.7 din legea 11/1991, tribunalului locului săvârşirii faptei sau a cărei rază teritorială se găseşte sediul pârâtului sau autorului faptei, în general.
În lipsa unui sediu, competenţa revine tribunalului domiciliului pârâtului sau autorului faptei.
Art.13 din lege dispune că aceste dispoziţii se vor completa cu cele din C.P.C. şi C.P.P.
Legea se aplică, potrivit art.14 şi străinilor care săvârşesc acte de concurenţă neloială pe teritoriul României.
Ori de câte ori fapta de concurenţă neloială constituie infracţiune, cel vătămat ...

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.