Sanctiunile disciplinare si raspunderea functionarilor publici

Trimis la data: 2009-05-05
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 8.21 / 10
Downloads: 1
Autor: Oana Purtea
Dimensiune: 14kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Incalcarea de catre functionarii publici, cu vinovatie (intentie sau culpa), a indatoririlor de serviciu, atrage raspunderea disciplinara, contraventionala, civila sau penala, conform legii.
In general, in literatura juridica interbelica, autorii de drept administrativ s-au preocupat mai mult de raspunderea penal si disciplinara a functionarilor publici [1].
1. Raspunderea disciplinara [2] intervine in momentul in care functionarii publici incalca cu vinovatie indatoririle de serviciu, savarsind abateri disciplinare, ceea ce atrage sanctionarea disciplinara a acestora. In statutul functionarilor publici se considera ca sunt abateri disciplinare: a) intarzierea sistematica in efectuarea lucrarilor;
Sanctiunile disciplinare sunt stabilite prin lege: a) mustrarea scrisa; b) diminuarea drepturilor salariale cu 5-20% pe o perioada de pana la 3 luni; c) suspendarea dreptului de avansare in gradele de salarizare sau, dup caz, de promovare in functia publica pe o perioada de la un la 3 ani; d) trecerea intr-o functie inferioara pe o perioada de pana la un an, cu diminuarea corespunzatoare a salariului; e) destituirea din functia publica. La individualizarea sanctiunii disciplinare se va tine seama de cauzele si gravitatea abaterii disciplinare, imprejurarile in care acestea au fost savarsite,

gradul de vinovatie si consecintele abaterii, comportarea generala in serviciu a functionarului public, precum si de existenta in antecedentele acestuia a altor sanctiuni disciplinare, care nu au fost radiate de drept. Sanctiunea disciplinara se aplica dupa cercetarea prealabila a faptei imputate si dupa audierea functionarului public. Audierea functionarului public se consemneaza in scris, sub sanctiunea nulitatii. Daca functionarul public refuza sa se prezinte la audiere sau sa semneze declaratia privind abaterile imputate, aceasta se consemneaza intr-un proces verbal. In astfel de situatii, sanctiunea poate fi aplicata.

Sanctiunile disciplinare cum ar fi avertismentul si mustrarea, se pot aplica direct de catre conducatorul compartimentului in care isi desfasoara activitatea functionarul public. Este de mentionat ca in cadrul autoritatilor si institutiilor publice, se constituie comisii de disciplina competente sa cerceteze si sa propuna sanctiunea aplicabila functionarilor publici din autoritatile sau institutiile publice respective [3].Impotriva acestor sanctiuni disciplinare aplicate in conditiile de mai sus, functionarul public se poate adresa cu contestatie la conducatorul autoritatii sau institutiei publice,

in termenul general de 30 de zile de la data comunicarii sanctiunii aplicate, conducator care emite, pe baza propunerii comisiei de disciplina, ordinul sau dispozitia definitiva. Dovada comunicarii sanctiunii functionarului public trebuie inaintata o data cu dosarul de cercetare prealabila a faptei imputate.Sanctiunile disciplinare ce constau in diminuarea drepturilor salariale cu 5-20 % pe o perioada de pana la 3 luni, suspendarea dreptului de avansare pe o perioada de 1-3 ani, trecerea intr-o functie inferioara pe o perioada de pana la un an, cu diminuarea corespunzatoare a salariului, destituirea din functie, se aplica de conducatorul autoritatii sau institutiei publice, la propunerea comisiei de disciplina.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.