Sangele

Trimis la data: 2009-07-05
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 8.46 / 10
Downloads: 1085
Autor: AAAAAAAAAAAAAA
Dimensiune: 5kb
Voturi: 49
Tipul fisierelor: rtf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Volemia (masa sangvină) Cantitatea normală de sânge din organism exprimată în litri constituie volumul sangvin şi reprezintă în medie 8% din greutatea corpului. Un bărbat adult de 70 kg are în medie 5 litri de sânge. În mod normal, în repaus, o parte din masa sangvină a corpului (cca 2 l) stagnează în organe de depozit (capilare din ficat, splină şi vene subcutanate), ce reprezintă volumul sangvin de rezervd (stagnant). Restul de 3 l reprezintă volumul sangvin circulant.
Raportul dintre volumul circulant şi volumul stagnant nu este fix, ci variază în funcţie de conditiile de existenta; astfel, în timpul efortului fizic spre exemplu, cresc nevoile organismului în O2 şi energie, creşte conţinutul mediu intern în cataboliţi acizi.

Aceştia ajung cu sângele la nivelul centrilor nervoşi, produc efecte stimulatorii asupra centrilor simpatici şi în consecinta are loc contractia musculaturii netede din peretii vaselor splenice, hepatice şi subcutanate, urmată de evacuarea sângelui din aceste depozite şi creşterea volumului sangvin circulant.Se asigură astfel aprovizionarea optimă cu oxigen şi energie a muşchilor.

Culoarea. Sângele are culoarea roşie datorită prezenţei hemoglobinei. Sângele arterial are culoare roşu-deschis (datorită oxihemoglobinei) iar sângele venos are culoarea roşu închis (datorită hemoglobinei reduse).

Densitatea. Sângele este mai greu decât apa, având greutatea specifică 1055, fata de cea a apei distilate care are valoarea 1000. Densitatea sângelui depinde de proporţia dintre componentele sale şi în special de hematii şi proteine.

Vâscozitatea. Sângele este mai vâscos decât apa. Valoarea relativă a vâscozitatii sângelui este 4,5, în raport cu vâscozitatea apei considerată 1. Vâscozitatea sângelui reprezintă proprietatea de a adera la peretii vasculari şi este în funcţie de numărul, forma şi dimensiunile hematiilor. Vâscozitatea asigută scurgerea laminară (în straturi) a sângelui prin vase; creşterea vâscozitatii peste anumite valori îngreunează circulaha

Presiunea osmotică. Toate moleculele dizolvate în plasmă produc o presiune foarte mare (cca. 5000 mm Hg). Această presiune se manifestă ca o forta de atractie şi menţinere a apei în interiorul arborelui circulator. Presiunea osmotică a proteinelor plasmei este de numai 25 mm Hg şi se numerte presiune coloidosmotică.

Deoarece presiunea osmotică a lichidelor interstiţiale este egală cu cea a plasmei, unica forta de atracţie a apei din interstiţii spre sânge o reprezintă presiunea coloidosmotică; ea joacă un rol esential în schimburile de la nivelul capilarelor.

Reactia sângelui se exprimă în unitati pH, reprezentând logaritmul cu semn schimbat al concentraţiei ionilor de hidrogen dintr-o soluţie apoasa Când concentraţia ionilor de hidrogen (H+) dintr-o soluţie este egală cu a ionilor hidroxil (HO-), soluţia este neutră iar pH-ul are valoarea 7. Toate valorile mai mari de 7 reprezintă reacţia alcalină, iar mai mici de 7, reactia acidă.

În mod constant pH-ul variază între 7,30 - 7,42 (media 7,35), cifrele mici găsindu-se la batrâni iar cele mari la copii. Menţinerea pH-ului în limitele de mai sus, limite necesare unei bune desfasurari a proceselor vitale se face prin mecanisme biologice, legate de activitatea plămânilor, rinichilor, ficatului, pielii şi prin mecanisme fizico-chimice legate de existenţa sistemelor tampon din sânge.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.