Sangele - izvorul vietii

Trimis la data: 2015-10-30
Materia: Biologie
Nivel: Liceu
Pagini: 6
Nota: 9.95 / 10
Downloads: 0
Autor: Zinel_H
Dimensiune: 66kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
De ce?Pentru ce?Din ce cauza?
Iata intrebari ce si le pune mereu omul, incepind din perioada virstei prescolare, cind tot ce vede in jurul sau, natura vie si nevie incepe a-i trezi curozitatea.In aceasta etapa lantul intrbarilor pare nesfirsit de lung:"De ce pleaca rindunelele?", "De ce se aprind stlele?" , "De ce doarme omul?" s.a..
Mai tirziu ,ca elev, aria preocuparilor se extinde mult, iar continutul acestui "de ce" imbraca noi dimensiuni, impulsionat fiind de fireasca tendinta a lui Homo sapiens spre cunoastere, progres si dezvoltare.
Singele este componenta cea mai dinamica a mediului intern, este alcatuit din elemente figurate(hematii, leucocite, trombocite) si plasma(a carei compozitie specifica cuprinde toate substantele organice si anorganice,vehiculate de apa, ca solvent).
Din punct de vedere histologic, singele reprezinta un tesut specific, insumaind 6-8% din greutatea corpului.
IV.Elementele figurate
Elementele figurate ale singelui sunt reprezentate de eritrocite(hematii sau globule rosii), leucocite(globule albe) si trombocite(plachete sanguine)

Eritrocitele isi au originea in maduva rosie.Sunt celule anucleate, au forma unui disc biconcav,cudiamertul de 7,2-7,5 microni. Ocupa aproximativ 45 % din volumul singelui .Ele au rol in transportul oxigenului si al dioxidului de carbon, in mentinerea echilibrului acido-bazic si suport al antigenelor de grup sanguin.
La suprafata au membrana cu structura complexa, prevazuta cu perforatii-pori care ii asigura semipermeabilitatea necesara schimburilor care se produc la acest nivel.In interiorul eritrocitelor se gaseste un gel(stroma globulara), format din proteine si lipide, intre care se afla si hemoglobina.

Membrana eritrocitara prezinta la exterior un strat glcoproteic bogat in acid sialic, responsabil de incarcarea negativa exterioara a membranei, apoi plasmalema lipoproteica propriu-zisa ,iar pe fata interna a plasmalemei un alt strat alcatuit din proteine ca spectrina, actina sau calmodulina care constituie suportul stratului lipidic.
Structurile membranare sunt purtatoarele antigenelor eritrocitare si cuprind numeroase protein-enzime implicate in permeabilitatea membranei.Citoplasma eritrocitara contine proteine, lipide, substante minerale si protein-enzime.

Hematia este alcatuita di 65% apa si 35% reziduu uscat din care 80-90% il constituie hemoglobina.
Hemoglobina este o proteina complexa alcatuita din 4% hem si 96% globina.Globina din hemoglobina normala a adultului este constituita din 2 de lantuti polipeptidice α cu cite 141 de amnoacizi, 2 lanturi polipeptidice β cu cite 146 aminoacizi.
Hemoglobina fetala(HbF) prezinta in locul celor 2 lanturi β, 2 lanturi γ cu alta secventaa aminoacizilor si contine in plus izoleucina.La nastere 60-80% dim Hb este de tip HbF ,proportie care scade treptat pina la 1% la sfirsitul primului an de viata.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.