Sangele izvorul vietii

Trimis la data: 2009-05-19
Materia: Medicina
Nivel: Liceu
Pagini: 7
Nota: 9.38 / 10
Downloads: 423
Autor: Killa
Dimensiune: 59kb
Voturi: 26
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Hematopoieza este procesul de formare a celulelor sanguine.
Etapa I -În viaţa embrionară se disting 3 etape ale hematopoiezei. Productia celulelor sanguine începe în sacul vitelin în zilele 14-19 ale vieţii intrauterine, unde masele de celule mezenchimale se grupează, formînd insulele sanguine.aproape toate celulele formate sunt eritrocite nucleate.
Etapa II-La nivelul ficatului se vor aduna celule rotunde, bazofile.ele vor da naşterela eritrocite anucleate.
Etapa III-începe odată cu apariţia centrilor de osificare.

După naştere măduva osoasă repreyintă organul principal al hematopoiezei la indivizii sănătoşi. Există o cale separată pentru înnoirea fiecărui element figurat al sîngelui:eritropoieza-pentru ertrocite, leucopoieza-pentru leucocite,trombocitopoieza-pentru trombocite.

III.Ce este sîngele?
Sîngele este componenta cea mai dinamică a mediului intern, este alcătuit din elemente figurate(hematii, leucocite, trombocite) şi plasmă(a cărei compoziţie specifică cuprinde toate substanţele organice si anorganice,vehiculate de apă, ca solvent). Din punct de vedere histologic, sîngele reprezintă un ţesut specific, însumaînd 6-8% din greutatea corpului.

IV.Elementele figurate
Elementele figurate ale sîngelui sunt reprezentate de eritrocite(hematii sau globule roşii), leucocite(globule albe) şi trombocite(plachete sanguine) Eritrocitele îşi au originea în măduva roşie.Sunt celule anucleate, au forma unui disc biconcav,cudiamertul de 7,2-7,5 microni. Ocupă aproximativ 45 % din volumul sîngelui .Ele au rol în transportul oxigenului şi al dioxidului de carbon, în menţinerea echilibrului acido-bazic si suport al antigenelor de grup sanguin.

La suprafaţă au membrană cu structură complexă, prevăzută cu perforaţii- pori care îi asigură semipermeabilitatea necesară schimburilor care se produc la acest nivel.În interiorul eritrocitelor se găseşte un gel(stroma globulară), format din proteine şi lipide, între care se află şi hemoglobina. Membrana eritrocitară prezintă la exterior un strat glcoproteic bogat în acid sialic, responsabil de încarcarea negativă exterioară a membranei, apoi plasmalema lipoproteică propriu-zisă ,iar pe faţa internă a plasmalemei un alt strat alcătuit din proteine ca spectrina, actina sau calmodulina care constituie suportul stratului lipidic.

Structurile membranare sunt purtătoarele antigenelor eritrocitare şi cuprind numeroase protein-enzime implicate în permeabilitatea membranei.
Citoplasma eritrocitară conţine proteine, lipide, substanţe minerale şi protein-enzime. Hematia este alcătuită di 65% apă si 35% reziduu uscat din care 80-90% îl constituie hemoglobina. Hemoglobina este o proteină complexă alcătuită din 4% hem şi 96% globină.Globina din hemoglobina normală a adultului este constituită din 2 de lanţuti polipeptidice α cu cîte 141 de amnoacizi, 2 lanţuri polipeptidice β cu cîte 146 aminoacizi.

Hemoglobina fetală(HbF) prezintă în locul celor 2 lanţuri β, 2 lanţuri γ cu altă secvenţăa aminoacizilor şi conţine în plus izoleucină.La naştere 60-80% dim Hb este de tip HbF ,proporţie care scade treptat pînă la 1% la sfîrşitul primului an de viaţă. Hemoglobinele embrionare(Gower I, Portland, Gower II)pot fi detectate după a 12-a săptămînă de gestaţie si aparţin probabil numaiertrocitelor sacului vitelin.

Hemul este o feroprotoporfirină în care atomul de fier bivalent realizează 6 legături coordinative.Datorită fierului bivalent din structura sa, hemul leagă reversibil oxigenul,formîndu-se oxihemoglobina(HbO2).Hemoglobina se încarcă cu O2 la nivelul capilariilor.Sîngele oxigenat este transportat la ţesuturi prin sistemul arterial, oxigenul este cedat si hemoglobina rămîne în stare de hemoglobină redusă.La nivelul ţesuturilor ea se poate combina cu dioxidul de carbon, formîmd carbohemoglobina care este un compus labil asememea oxihemoglobinei.

În sîngele normal se află în cantităţi foarte mici şi methemoglobina, un derivat al hemoglobinei care nu se combină cu O2 , nemaiputînd fi folosit în respiraţie ca transportor al acestuia.El este rezultatul oxidării hemului şi fixează stabil OH în locul legăturii labile cu O2.
Carboxihemoglobina se formează prin expunerea sîngelui la contactul cu monoxidul de carbon.Ea blochează capacitatea de transportor a Hb pentru O2 .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.