Sania de Ion Druta

Trimis la data: 2009-05-14
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.44 / 10
Downloads: 11
Autor: Victor
Dimensiune: 6kb
Voturi: 175
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Moş Mihail într-o bună vreme a început a se plimba în jurul nucului din faţa casei şi tot îl măsura cu ochii şi cu şchioapa. Visa să meşterească din tulpina lui o sanie cum n-au mai văzut toşi lemnarii de pe lume. De mic copil avea simţul a ceva alb, sprinten şi frumos. El hotărîse să redea aceste culori şi stărui într-o meşterie şi gîndi să facă o sanie.
Ca de obicei moşul se sculase în zori şi începu lucrul. Zile întregi umbla prin ogradă în jurul acestui nuc şi cînd venea vremea să facă vînt toporului, deodată rămînea pe gînduri. Iată că într-o bunî zi baba a luat sama că buza toporului a început a se întuneca şi a prins a-l ocărî. Moşul a azvîrlit toporul pe umăr şi i-a spus că o să facă o sanie. La sfîrşitul toamnei moş Mihail a mers cu baba să strîngă poama. După ce o strînse se încuia în cămară şi rămînea baba ,,vădană” pe vreo două trei săptămîni.

Pe la mijlocul iernii iese pînă la poartă şi îl pofteşte pe întîiul trecător să guste vinul preparat, de aceea nu-i în acel sat gospodar care nu si-ar sălta cuşma trecînd pe la casa lui şi nu-i beţivan care nu i-ar sprijini poarta de cu toamnă pînă în primăvară. Şi vrasăzică moş Mihail a hotărît să facă o sanie, el a studiat structura copacului si-i promise babei că se apucă de muncă.

Fiindcă a venit toamna şi copacul s-a uscat, moş Mihail s-a apucat să-l scoată. După aceasta el a retezat coroana şi a pus crengile sub şopron. Din vreme în vreme el vedea în faţa ochilor ceva uşurel, sprinten şi frumos. Şi tocmai la bătrîneţe moşul înţelese că era vorba de o sanie. Toată ziua stase în casă, făcu un polobocel şi în vreme ce cioplea, se gîndea la săniuţă. Îşi spuse că mîine -poimîine o să se apuce de sanie.

Timpul trecea, iar moşul aşteptă cînd lemnul o să fie gata. Iată ca toamna iar venise şi baba il rugase să-i facă sania, iar de nu o face, l-a speriat că îl dă în divorţ. Iată că moşul aduse nucul în cămăruţă şi începu să-l cioplească. Cînd a început munca, lucra pînă cînd satul întreg adormea şi nu se auzea nici un foşnet. Visa cum săniuţa va zbura pe drumurile satului şi cum colindă trecătorii. În ospeţie la moş Mihai a venit Niculăieş , care a fost impresionat de creaţia bătrînului şi îi propunea sume mari de bani ca să cumpere sania.

Mihailuţă îi lămurea că încă nu-i terminată , iar Niculăieş îi spunea că iarna trece şi cel puţin să se plimbe aşa cum e terminată pe jumătate. Iarna trecuse şi moşul nu terminase sania si nici nu i-o dase lui Niculăieş.

Moş Mihail şi-a făcut un pătucean în cămară şi nu se mai arăta zile întregi. Cu vremea pierduse şi socoteala zilelor stînd în cămară şi lucrînd . Într-o zi baba i-a spus că pleacă de la el şi îl lasă singur. Moşul nu a înţeles şi a lucrat mai departe. Sania mai că era terminată, doar rămînea cîteva detalii de pus. După ce a făcut sania, se mira şi el cît e de frumoasă. Spre seară a ieşit din camară şi a observat după dezordinea din curte că nimeni nu e acasă .

După ce făcu curăţenie, se aşeză şi simţi iar acel alb, sprinten şi frumos. Moşul şi-a dat seama că aceasta nu era o sanie . Îndată l-a învăluit tulburarea tinereţii făcîndu-l voinic şi inspirîndu-l la crearea altui lucru . S-a ridicat şi a pornit la muncă gîndindu-se că baba s-ar întoarce, dacă nu s-ar fi măritat.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.