Santajul

Trimis la data: 2015-09-14 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Ion_M Dimensiune: 21kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Art. 211 C.pen. - ,,(1) Constrangerea unei persoane, prin violenta sau amenintare, sa dea, sa faca, sa nu faca sau sa sufere ceva, daca fapta este comisa spre a dobandi un folos injust, pentru sine sau pentru altul, se pedepseste cu inchisoare stricta de la un an la 5 ani.
(2) Cand constrangerea consta in amenintarea cu darea in vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromitatoare pentru persoana amenintata, pentru sotul acesteia sau pentru o ruda apropiata, pedeapsa este inchisoarea stricta de la 2 la 7 ani".

Santajul reprezinta fapta care lezeaza sau este posibil sa lezeze dreptul persoanei santajate de a-si manifesta vointa si de a dispune de aptitudinile sale. Santajul, in vorbirea curenta, este o modalitate imorala de obtinere in mod injust de la o persoana, prin constrangerea acesteia, a unui folos pentru cel care santajeaza ori pentru alta persoana. Constrangerea reprezinta actiunea prin care o persoana este silita sa faca ori sa nu faca ceva contrar vointei sale. In absenta acestei constrangeri nu avem infractiune.

Violenta reprezinta manifestarile fizice de orice natura, exercitate prin orice modalitati, adica prin acte de lovire, imobilizare, vatamari corporale, etc. Amenintarea reprezinta o instiintare cu producerea unui rau, care consta fie din savarsirea unei infractiuni, fie din producerea unei pagube in mod nemijlocit asupra persoanei careia i se adreseaza amenintarea ori asupra sotul ori rudelor apropiate acesteia. Amenintarea poate fi adresata direct (prin atitudini, gesturi) ori indirect (in scris, prin cuvinte), explicit sau implicit.

Prin dare in vileag se intelege divulgarea, aducerea la cunostinta altora a unei fapte reale ori imaginare, compromitatoare pentru persoana amenintata, pentru sotul acesteia sau pentru o ruda apropiata. Sa dea ceva reprezinta o remitere, victima autodeposedandu-se, sub imperiul constrangerii, de o suma de bani, de documente etc. Astfel, exista infractiunea de santaj daca inculpatii au pretins sume de bani pentru a nu denunta persoanele pe care le-au surprins ca au sustras marfuri din magazin .

Sa faca ceva inseamna ca victima este constransa la a presta o activitate (de exemplu, a semna un act, a evacua o incapere sau imobil, a face o declaratie, a retrage o plangere, etc.).Sa nu faca ceva inseamna ca victima este constransa de catre faptuitor la un act omisiv (de abtinere) de la ceea ce victima era indreptatita sa faca. Constituie acte omisive, de exemplu, a nu face un denunt, a nu declansa un proces, a nu se prezenta la un concurs pentru ocuparea unui post, a nu face un act, etc.).

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.