Sapunuri

Trimis la data: 2014-09-02
Materia: Chimie
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.84 / 10
Downloads: 0
Autor: Cristina_B
Dimensiune: 176kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Sapunurile sunt saruri asa acizilor grasi, sau ale acizilor naftenici sau ale acizilor rezinici. Sapunurile pentru spalat sunt sapunurile alcaAZline, saruri de sodiu sau potasiu ai acestor acizi. In ultimii ani productia mondiala de sapun este in usoara scadere, ca o urmare a fabricarii unor agenti de spalare (detergenti) sintetici, ca : alchilAZbenzen-sulfonatul de sodiu, sarurile de sodiu ale alcoolilor sulfati si alte produse.
Metoda veche de fabricare a sapunurilor necesitand o instalatie simpla (un cazan) consta in fierberea materiei grase cu hidroxid do sodiu in decurs de mai multe ore. Are loc reactia :
In cazanul de fierbere, la sfarsitul acestei reactii, se gaseste un amestec practic omogen. Pentru a separa sapunul se adauga sare de bucatarie si se lasa in repaus ; sarea de bucatarie precipita saAZpunul. Dupa cateva ore se observa ca s-au format doua straturi :
stratul superior, ce consta din sapun (care mai contine circa 50% apa), si stratul inferior din 12% NaCl, 5º/o glicerina, cateva procente de sapun, impuritati diverse si restul apa.

Stratul superior se toarna in forme, de exemplu in lazi de lemn, si se lasa sa se intareasca prin racire. Blocul de sapun format se taie cu un fir metalic in calupuri, se stanteaza cu denumirea fabricii, se usuca intr-un uscator cu aer; cald si se trimite la depozit. Stratul inferior se supune unor procese de purificare, concentrari si distilari, in vederea separarii glicerinei.

Industria moderna abandoneaza aceasta metoda, deoarece glicerina este greu de recuperat, iar sapunul obtinut nu este de calitate supeAZrioara.
Metodele moderne de fabricare a sapunului sunt continue si pornesc de la acizi grasi distilati care se pot obtine si din materii grase de calitate inferioara, deci ieftine.
Fabricarea continua a sapunului. Acizii grasi distilati, in cazul cand se fabrica in apropierea sectiei de sapun, se aduc sub forma topita, la 50-80ºC, pe conducte termoizolate ;

la fel se pot aduce si de ia distante mai mari (de ordinul sutelor de kilometri), in cisAZterne auto sau de cale ferata de asemenea termoizolate.
Hidroxidul de sodiu se aduce sub forma de solutie apoasa, conAZcentrata, in, cisterne.Dupa cum se vede, in figura de mai jos pompa P1 preia acizii grasi, iar pompa; P2 - solutia de hidroxid de sodiu din cate un rezervor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.