Sara pe deal

Trimis la data: 2006-01-09
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 8.28 / 10
Downloads: 3969
Autor: Iorga Cezar
Dimensiune: 11kb
Voturi: 167
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Natura si iubirea sunt teme frecvent intalnite in creatia eminesciana, in in general a tuturor poetilor romantici,natura fiind cadrul iubirii.Cadrul natural este unul rural,natura fiind prezentata prin doua elemente: natura cosmogonica,primordiala,a genezei si natura terestra caracterizata prin elementul vegetal:teiul,salcamul fagul,dar si de elemente acvatice:lacul izvorul,balta.
Crangul este unul secular, batran mitologic, in care indragostitii traiesc o iubire la modul absolut. Iubita eminesciana este un prototip irealizabil. Poetul canta o iubire neimplinita si de aceea iubita e o fiinta intangibila pe care poetul o situeaza in lumea astrilor prin distanta , raceala si puritate, Iubirea e la Eminescu numai un vis care este efemer.

Astfel, in „Sara pe deal” intalnim motivul serii si a noptii („ Sara pe deal” , „noaptea intreaga”, „noapte bogata”), al salcamului, al asteptarii(„ draga m-astepti tu pe mine), al buciumului(„buciumul suna cu jale”), al lunii si al stelelor(elemente celeste), al apei privita ca o oglinda,al dorului(„Pieptul de dor/Fruntea de ganduri ti-e plina”, al fluierului, al clopotului, toate acestea alcatuind cele doua mari teme, si anume natura si iubirea.

Poetul descrie un cadru oniric(propice visarii), impletind elementele naturii cu ipostazele umane, descoperind armonia sufletelor si frumusetea universului, aceste valori supreme devin echivalente cu viata insasi:”...Astfel de noapte bogata / Cine pe ea n-ar da viata lui toata ?”. Eul liric isi priveste iubita prin prisma naturii,ea este una si aceeasi cu natura, formand un tot unitar, un ideal, pentru care, oricine si-ar sacrifica, pana si proia viata.

Din punct de vedere compozitional, poemul este structurat in sase strofe, dintre care se evidentiaza doua tablouri: in primele 4 strofe ,natura, si in ultimile doua iubirea.

Daca in tabloul naturii prezentul este dominant, sugerand eternitatea naturii,timpul pentru natura fiind ceva insignifiant, in tabloul iubirii, dominant este viitorul, un timp al incertitudinii, al inexactitatii, al asteparilor si al aspiratiilor(in cazul de fata, visul si aspiratia la iubirea ideala).

Titlul, format din fonetismul regional „sara” reliefand faptul ca locul intalnirii iubitilor este incadrat in spatiul etern, in spatiul rural,la intalnirea dintre noapte si zi, realizand astfel un cadru romantic. Dealul, un loc inalt, de contingenta cosmica, predilect pentru visare, pentru evadarea din spatiul restrictiv.

Colina poate fi astfel manifestarea creatiei lumii,suficient de proeminenta pentru a se diferentia de haosul initial, neavand insa mareata intensitate a muntelui,marcand inceputul unei emergente si al diferentierii.Liniile sale molcome o armonizeaza cu un aspect al sacrului.In concluzie, titlul prezinta conceptia poetului despre iubire,considerand-o sacra din vreme ce,spatiul, si timpul ales sunt in acelasi timp romantice, dar si sacre si mitice.

In prima strofa, autorul percepe cu exactitate componentele naturii si locul obiectelor in mediul inconjurator.Imaginile au o rigurozitate realista,fiind usor de recunoscut si reconstituit.

Salcamul, un arbust cu lemn tare , care aproape nu putrezeste, cu spini de temut si flori de culoarea laptelui si a sangelui,este un simbol al renasterii si al nemuririi.Privind contextual, salcamul prin orizontalitatea sa, poate sugera o iubire posibila,dar so faptul ca iubirea, ca si sa;camul cu flori dar si cu spini,te poate incanta,dar si rani in acelasi timp(poate chiar mai mult). Natura potenteaza iubirea, iar autorul incearca prin substantivele „dealul” si „stelele” sa intersecteze planul celest cu cel cosmic, acestea sugerand o posibila intalnire planurilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.