Sara pe deal - Mihai Eminescu

Trimis la data: 2006-05-25
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 7.30 / 10
Downloads: 7768
Autor: Florin_bgs
Dimensiune: 10kb
Voturi: 366
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Sara pe deal - Mihai Eminescu, redactata la Viena, intre anii 1871-1872, a fost publicata initial in revista Convorbiri literare, la 1 iulie 1885.
Sara pe deal - Mihai Eminescu
1. Tema
Sara pe deal este o poezie de dragoste, prin care indragostitii descopera armonia sufletelor si frumusetea universului. Insa indragostitii nu se intalnesc efectiv. Intalnirea este proiectata in viitorul apropi8at si indragostitul isi imagineaza iubita asteptandu-l in amurg, la marginea satului.

Sara pe deal - Mihai Eminescu
2. Incadrarea in gen si specie
Poezia este o idila, cu elemente de pastel, interferenta speciilor fiind o caracteristica a romantismului. Poetul realizeaza astfel un echilibru intre planul erotic si planul naturii. Intalnirea dintre indragostiti va avea loc in mijlocul naturii, de aceea, poetul insista mai intai asupra planului descriptiv.

In ciuda bogatei palete descriptive, poezia nu este un pastel in genul acelora create de Vasile Alecsandri. Eminescu nu surprinde elementele naturii pentru a ne infatisa un tablou al ei, ci pentru a incadra si a sublinia intensitatea sentimentului de dragoste.

3. Structura compozitionala
Structura compozitionala a poeziei este neobisnuit de complexa. In primele patru strofe, poetul creeaza o perspectiva panoramica a naturii.
Intaia strofa si a doua deschid perspectiva, iar primele trei versuri din strofa a patra o inchid. Ultimul vers din prima strofa introduce prezenta iubitei: „Sub un salcam, draga, m-astepti tu pe mine”, iar ultimul din strofa a patra introduce prezenta indragostitului: „Sufletul meu arde-n iubire ca para”. Acest vers declarativ are un dublu rol: inchide perspectiva panoramica asupra naturii si marcheaza trecerea la poezia de dragoste propriu-zisa.

Ultimele doua strofe aduc in prim-plan persoana indragostitului si proiecteaza in viitorul apropiat intalnirea dintre cei doi.
Perspectiva asupra naturii, in cele doua parti ale poeziei este diferita. In prima parte, elementele cadrului sunt repetate prin intermediul ochilor iubitei; in a doua, reintalnirea potentiala dintre indragostiti este recreata din perspectiva indragostitului.
Timpurile verbale sunt de asemenea diferite. In primele patru strofe, toate verbele sunt la prezent; in ultimele doua, la timpul viitor; procedeul subliniaza, suplimentar, individualitatea planurilor poeziei.

4. Planul panoramic
Perspectiva panoramica asupra naturii cuprinde doua dimensiuni: una terestra si o alta cosmica. Insa cele doua planuri nu sunt riguros delimitate. Planul privelistilor naturii se intersecteaza cu elementele planului uman, sugerand un paralelism psihic, realizat prin trecerea valorilor metaforice dintr-unul intr-altul. Eminescu nu deformeaza tabloul prin pete de culoare sau prin lipsa de claritate a desenului. Dimpotriva imaginile au o accentuata rigurozitate realista.

a). Intaia strofa contureaza elementele esentiale ale spatiului rural, dintr-o perspectiva inedita in epoca:
„Sara pe deal buciumul suna cu jale
Turmele-l urc, stele le scapara-n cale,
Apele plang, clar izvorand in fantane;
Sub un salcam, draga, m-astepti tu pe mine.”

Prezenta salcamului sugereaza rusticitatea, iar tonalitatea generala este de „dulce jale”. Sunetul buciumului, turmele care urca in intampinarea stelelor, susurul apei contribuie la crearea atmosferei caracteristice reverei.

Cezura existenta in fiecare vers, versul construit din douasprezece silabe grupate intr-o schema ritmica neobisnuita, alcatuita dintr-un coriamb, doi dactili si un troheu – sugerand miscarea lenta, melancolica.

In acest mod, versul sustine prin muzicalitatea lui, interioara, miscarea sentimentului. Jalea buciumului, plansul apelor sunt stari psihice in care se reflecata trairile sufletesti ale fetei care asteapta.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.