Sara pe deal - Mihai Eminescu

Trimis la data: 2005-05-13
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 4
Nota: 7.25 / 10
Downloads: 6726
Autor: Mihai Istrate
Dimensiune: 13kb
Voturi: 461
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Sara pe deal - Mihai Eminescu - Comuniunea dintre sentimentul iubirii si al naturii este , de asemenea, puternic evidenta in Sara pe deal –în esenta ei o idila, care comunica patosul vietii intime si care sintetizează, pe o anume latură, peisajul rustic autuhton, caracteristic primei perioade din creaţia erotică a lui Eminescu. Sara pe deal - Mihai Eminescu
Sara pe deal - Mihai Eminescu - Este vorba de vremea iluziilor si a idealurilor de tinereţe, când poetul îşi dorea, din toata fiinţa lui, întâlnirea cu iubirea desăvârşită, cu plenitudinea clipei de iubire, trăită în cadrul rustic obsesiv.

Sara pe deal - Mihai Eminescu - Apăruta în Convorbiri literare , la 1 iulie 1885, după ce poetul, fulgerat de Apollo, în 1883, ca si Hölderlin, intrase intr-o stare de intunecare din care n-avea sa mai iasa, Sara pe deal a fost concepută incă din perioada studiilor vieneze, desăvârşită la Iaşi, în 1875, si incorporată apoi în postuma Eco-ultima formă a poemului Ondina, care proiectează sensurile poeziei erotice din această perioadă-perioadă a nepotoliti sete de iubire si a unei continue căutări a iubitei ideale, sub semnul unei melancolii uşoare, delicate.

Dar, oricare va fi fost pe+atunci, în anii studiilor vieneze, muza ce-şi disputa intâietatea în inima si admiraţia poetului, prin accentul ei sufletesc, ca si prin peisajul rustic în care se încadrează , Sara pe deal face parte din ciclul de poezii care au izvorât din amintirea chipului scump al iubitei sale ipoteştene- o Ileană sau poate, o Marie- raspunsă de moarte în fragedă vârstă , pe care poetul o deplânge în Mortua est!.

Cu Sara pe deal viyiunea poetului atinge insă o culme din cele mai inalte din punct de vedere estetic. Ca intr-un adevărat panou decorativ, stilizat cu măiestrie, totul este aici de o rara transparenţă si de o neobişnuită claritate- trăsături care izvorăsc nu numai din conturul plastic delicat- trăsături care izvorăsc nu numai din conturul plastic delicat al poemului, dar si din echilibrul interior al versului, din misterioasa lui armonie.

Poemul Sara pe deal, asemenea unui cântec de dragoste, comunică emoţia puterincă a poetului, care aşteaptă cu infrigurare ceasul inserării pentru a-şi intâlni iubita , pe deal, sub salcâm. În aşteptarea clipelor de fericire ce le va petrece în tovărăşia iubitei, fiecare moment al amurgului, ce se lasă dinspre deal spre satul din vale, si fiecare amănunt al peisajului capătă culori şi proporţii deosebite, care exprimă, în esenţa lor, triumful vieţii, al bucuriei de a trăi.

Mai întâi, vădind aceeaşi caracteristică şi amplă sensibilitate a timpului şi spaţiului, care se contopesc adesea la Eminescu intr-un tot inefabil, poetul pleacă de la răsunetul buciumului, care sună cu jale…,sara pe deal,sugerând un fel de sinteyă a clipei cu veşnicia, până intr-atât incât nu se mai poate şti dacă glasul buciumului vine dintr-un trecut indepărtat sau din intinderile ce-l impresoară în prezent pe poet, absorbindu-le liniştea în melancolicele lui sonorizări.

Apoi, într-un cadru mai vast al decorului rustic, - in care eternitatea, vechimea si clipa se determină si se întrepătrund, - sub vraja lunii, poetul ne face sa vedem turmele, care urca dealul in lumina stelelor ce „le scapără-n cale”, si să auzim apele „clar izvorând în fântâne” ca într-un murmur de plâns, în timp ce iubita îl asteaptă sub un salcâm, „cătînd” prin frunza lui rară. Cu inima plină de dor, cu fruntea plină de gânduri, in lumina stelelor si a lunii, care trece pe cer „aşa sfântă şi clarâ”:

„ Sara pe deal buciumul sună cu jale,
Turmele-l urc, stele le scapără-n cale,
Apele plâng, clar izvorând în fântâne;
Sub un salcâm, dragă, m-aştepţi tu pe mine.”
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.