Sara pe deal - repere de interpretare

Trimis la data: 2008-02-28
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.69 / 10
Downloads: 1360
Autor: Alex Danaila
Dimensiune: 5kb
Voturi: 285
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Poezia ”Sara pe deal” a fost scrisa la Viena in 1871-1872 si a fost publicata in revista « Convorbiri literare » in 1885. Poezia este o idila cu puternice note de pastelin care se realizeaza un deplin echilibru intre planul iubiri si planul naturii.
Poezia sete alcatuita din sase strofe si doua secvente poetice : prima secventa cuprinde primele patru strofe care sunt dominate de pastel,a doua secventa cuprinde strofele cinci si sase punand accentul pe povestea de dragoste. Incipitul indicalocul « Sara » si timpul « pe deal »,sentimentul care se face simtit este « melanconia » sugerate de : « buciumula care suna cu jale ».

Prima strofa continua cu imaginea « turmelor »care urca “dealul” in lumina “stelelor”, auzim apele “clar izvorand in fantane”, in timp ce iubita il asteapta pe poet sub un « salcam ». Strofa a doua imbina alternativ elementele de pastel descriptive cucu cele de idila. Elementele cosmice : « luna », « stelele », costituie motive romantice care sunt in relatie semnificativa cu “ochii iubitei”.Ultimul vers al strofei accentueaza si dorinta arzatoare a trairii sentimentului de iubire.Strofele 3,4 redau imaginea satului in amurg,prespectiva panoramica in timp ce : »Nourii curg intretaiatii de primela raze ale lumii « se aude : »Scartaitul de la fantana si fuierele ».

Aceasi liniste domneste si in strofa urmatoare :Oamenii osteniti cu coasa in spinare, /Se aude cum toaca rasuna mai tare,/Iari clopotul vechi umple cu gasul lui sara ».Ulimul vers al strofei face trecerea de la planul naturii cu realitatea : »Sufetul meu arde-n iubire ca para ». Trebuie remarcata in aceasta strofa de paste iubirea armonioasa care compune tabloul satului in « amurg ». A doua secventa se cocentreaza in jurul povesti de dragoste, Aceasta povete de dragoste este doar o proiectie,un gand frumos,cum iubirea este un vis in care indragostiti « imbatati de farmec, /Adorm surazand sub inaltul salcam ».
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.