Sara pe deal de Mihai Eminescu

Trimis la data: 2010-06-08
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Roberta_A
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cel mai mare poet romantic roman si ultimul poet romantic european,Mihai Eminescu,a trait intre anii 1850 si 1889.Nascut la Botosani intr-un colt al tarii,Eminescu si-a petrecut copilaria la Ipotesti.Avand o familie destul de bogata,Eminescu isi incepe scoala acasa cu dascal particular.Gimnaziul l-a facut intr-un regim cazon,dar Eminescu nu s-a adaptat si astfel el colinda tara impreuna cu trupe de actori ambulanti,adunandu-si in caietele sale folclor,dezvelind istoria poprului nostru si admirand frumusetile tarii.
In 1864,la moartea profesorului sau Aron Pumnul scrie prima sa poezie.Eminescu scrie poziile "De-as avea","Din strainatate","La Bucovina","O calatorie in zori" pe care in 1866 le trimite revistei "Familia" spre a-i fi publicate.Iosif Vulcan,conducatorul revistei,este incantat de talentul poetului si ii schimba numele din Eminovici in Eminescu.

Intre anii 1870 si 1874,poetul pleaca la Viena apoi la Berlin pentru studiu univesitar.In acesti 4 ani el trimite multe poezii in tara.Din 1874 pana in 1883 are diferite functii prin tara.In 1883 se imbolnaveste si moare in 1889.Eminescu a compus foarte multe poezii,dar a scris si proza:nuvele,un basm cult,poeme si un roman neterminat.Poeziile lui Eminescu se impart in patru categorii:poezii de dragoste si a naturii,poezii de mediatatie istorica si sociala,poezii de inspiratie folclorica si poezii de mediatatie filozofica.

Poezia "Sara pe deal" face parte din categoria poeziilor dragostei si a naturii.Poezia este o idila.In aceasta poezie,poetul isi emite sentimentul de dragoste.Eminescu viseaza,prin vis el isi potoleste acest sentiment intalnindu-se cu iubita lui.

In prima strofa a poziei este descrisa natura si locul unde cei doi indragostiti se vor intalni.Sentimentul dominant este melancolia.Iubitul isi imagineaza iubita care-l asteapta sub un salcam.Turmele care urca pe deal si stelele prevestesc sosirea noptii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.