Sarbatoarea intre meditatie si petrecere

Trimis la data: 2011-12-13
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 4
Nota: 8.73 / 10
Downloads: 1001
Autor: Horia cergu
Dimensiune: 12kb
Voturi: 93
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Sarbatoarea este unul din cadrele spatiale -spatiul festiv si temporale -timpul festiv, in care va hierofana sacrul, situandu-se, dupa cum afirma Paul Drogeanu, “dincolo de profan si dincoace de sacru”, dar in acelasi timp mai putin decat “sacru”, in cadrul ei impletindu-se lumescul cu divinul. Sarbatoarea a fost dintotdeauna incadrata in sistemul social, fiind o manifestare eminamente colectiva.
Sarbatoarea intre meditatie si petrecereSarbatoarea nu este numai spirit, duh, ea este si organizare, structura si functionalitate.
Sarbatoarea reprezinta o manifestare a sacrului, a sublimului, a Absolutului in lumea profana, cotidiana, a oamenilor obisnuiti.
Sarbatoarea este unul din cadrele spatiale -spatiul festiv si temporale -timpul festiv, in care va hierofana sacrul, situandu-se, dupa cum afirma Paul Drogeanu, “dincolo de profan si dincoace de sacru”, dar in acelasi timp mai putin decat “sacru”, in cadrul ei impletindu-se lumescul cu divinul.
Sarbatoarea a fost dintotdeauna incadrata in sistemul social, fiind o manifestare eminamente colectiva.
Sarbatoarea fiind asemuita si chiar identificata cu o institutie sociala, se va incadra in sistemul social ca element component al “organizarii sociale”. Sarbatoarea mentine echilibrul si buna functionare a comunitatilor umane si a societatii.
Ca orice institutie, sarbatoarea este alcatuita dintr-un ansamblu structural-functional de norme si valori, va presupune un scop. In vederea atingeri scopului propus, membrii comunitatilor vor indeplini anumite functii cu ajutorul unor mijloace meteriale si simbolice.

Structura generala a Sarbatorii
Structura unei sarbatori cuprinde de obicei doua tipuri de elemente elemente spirituale –legate de latura afectiv-sentimentala a sarbatorii, si elemente materiale –referitoare la latura pragmatica a sarbatorii.
Elementele spirituale se impart in manifestari afective exterioare sau exteriorizate –rasul, plansul; si manifestari afective interioare concretizate in anumite simtaminte legate de evenimentul respectiv sarbatorit –veselie, bucurie, fericire, euforie sau teama, tristete, durere sufleteasca, ura, dispret.
Elementele materiale pot fi impartite in elemente exterioare si interioare individului.

Structura generala a unei sarbatori presupune urmatoarele elemente:
Durata ce reprezinta timpul alocat desfasurarii unei sarbatori, aceasta difera de la un caz la altul.
Fazele care se succed de-a lungul unei sarbatori. In functie de numarul fazelor, sarbatorile se pot diferentia intre ele.
Repetabilitatea unele sarbatori sunt unice, iar altele repetabile la un inteval de timp.
Persoanele care participa –atat cu rol de actor cat si cu rol de spectator- la sarbatoarea respectiva; in functie de numarul de participanti si de ponderea rolurilor acestora, se va observa, de asemenea, o variatie intre sarbatori.
Elementele ambientale. Spatiul “inchis”/ “deschis”, perioada diurna / nocturna, diverse elemente decorative si de ritual –o anumita muzica, o anumita mancare, o anumita bautura etc..
Comportamentele cerute participantilor cu ocazia respectiva vor constitui la randul lor un element diferentiator in ceea ce priveste structura sarbatorii.
Existenta unor elemente pregatitoare. Unele sarbatori necesita efectuarea anumitori actiuni inainte de inceperea ei. Aceasta componenta preparatorie presupune atat o dimensiune materiala –pregatire culinara, vestimentara, ambientala, cat si o dimensiune spirituala –postul.
Elemente afective se refera la intensitatea si “semnul” sentimentelor pe care participantii ar trebui sa le aiba de-a lungul sarbatorii.
Luand ca element de referinţă “repetabilitatea”, sarbatorile se pot imparti in:
Sarbatori unice atunci cand evenimentul ce se afla la baza nu este repetabil pentru un individ anume, pentru un grup anume sau chiar pentru o comunitate –nasterea, inmormantarea.
Sarbatori repetabile cand evenimentul sarbatorit se poate repetapentru individul respectiv, grup sau comunitate, generand o alta sarbatoare asemanatoare cu cea luata drept reper.
Sarbatori ciclice. Se repeta la un interval fix de timp, intotdeauna acelasi.
Sarbatorile anuale –Revelionul, Craciunul, aniversarile personale si nationale, toate sarbotorile cu data fixa in calendarul crestin etc..
Sarbatorile sezoniere –sarbatoarea Sangiorzului (Transilvania si Banat), sarbatoarea Sf. Gheorghe (Oltenia, Muntenia, Moldova) care reprezinta deschiderea vietii pastorale; sarbatoarea Sanmetru deschizatoarea iernii pastorale.
Duminica sarbatoare ciclica saptamanala.
Sarbatori neciclice. Se pot repeta dar nu la date fixe. Pastele este o astfel de sarbatoare.

Luand ca element de referinţă “durata”, se poate vorbi despre sabatori care tin o zi (cele mai dese), dar si despre sarbatori care tin mai putin cum ar fi sarbatorile personale si ocazionale.
In dictionarul Obiceiurilor de peste an, Ion Ghinoiu, aprecaza ca durata nuntii s-a redus treptat, de la o saptamana –de joi pana miercuri dimineata, la trei zile –sambata, duminica, luni, apoi la doua zile –sambata si duminica si chiar la o masa festiva de cateva ore.


Functiile generale ale Sarbatorii
Sarbatoarea contribuie la realizarea echilibrarii si armonizarii societatii,asigura coeziunea necesara grupurilor, mai mult asigura durabilitatea, identitatea si unitatea grupurilor, a colectivitatii si a societatii ca intreg.
Functia majora a sarbatorii ar putea fi, dupa parerea multora, aceea de a da sens si valoare vietii. Ideea angoaselor existentiale ai a rezolvarii lor cu ajutorul sarbatorii apare prezentata deosebit de sugestiv in lucrarea Duhul sarbatorii a lui Vasile Bancila: “In adevar, in existenta obisnuita, nesarbatoreasca, mai ales trei sunt laitmotivele de suferinta ale constiintei: este ideea limitelor, contradictiilor si tuturor mizeriilor eului propriu; este conflictul cu societatea, concurenta cu semenii; si este ideea raportului dintre noi si natura sau realitatea ca atare, raport in care uneori suntem noi contrazisi, alteori noi contrariem realitatea si in care adesea avem sentimentul ca nu intelegem nimic din sensul acestei realitati generale. E aici un intreit blestem care formeaza raul constiintei. Dar tocmai acest blestem cu trei fete dispare in sarbatoare!”. Aceasta functie de impacare generala a umanitatii este intalnita si la nivelul sarbatorilor noastre traditionale populare, sub forma unor reguli nescrise, potrivit carora omul, in zi de sarbatoare trebuie sa inceteze orice conflict, orice dusmanie cu cel de langa el si, prin urmare, cu intreaga comunitate.
Functiile secundare. Una dintre functiile secundare cele mai raspandite si cea mai importanta, chiar fundamantala pentru realizarea refacerii potentialitatilor vietii este functia de comuniune sau de solidaritate. Sarbatoarea raspunde astfel diverselor nevoi de comuniune, incepand de la comuniunea cu tine insuti si pana la comuniunea cu universul si transcendentul. In acest sens, Vasile Bancila da sarbatorii una din definitiile cele mai cuprinzatoare si mai profunde: “Ideea de sarbatoare e o hora grava de comuniuni cu toata realitatea, cu toate aspectele ei necesare, posibile, imaginabile sau numai banuite. E o comunine cu transcendentul; e o comuniune cu natura cosmica; e o comuniune cu societatea; e chiar o comuniune cu lumea animala si vegetala si e, in sfarsit, o comuniune cu tine insuti prin contopirea sau topirea contradictiilor, deceptiilor, revendicarilor. Aceasta comuniune se infaptuieste in grade diferite, in raport cu autenticitatea trairii sarbatorii, insa intotdeauna in directie precisa, care e chiar mersul spre sarbatoare.” Sarbatoarea este, asadar, intalnire prin excelenta, iar din punct de vedere social, este ocazia de adunare a tuturor grupurilor: familie, sat, clasa sociala, popore, etnie sau natiune.

Unul dintre elementele aproape nelipsite din cadrul sarbatorii este ospatul, care, dupa parerea lui Paul Drogenu, contribuie tocmai la iesirea din alienarea fata de semeni, prin comuna daruire si consumare a darurilor. Ospatul presupune nu doar comuniunea cu semenii, strainii sau cunoscuti ai grupului, ai familiei, ai satului, ai orasului, ci presupune si comuniunea cu cei de dincolo de hotarele asezarilor fiintei, ale stramosilor si chiar ale zeilor.
De asemenea, dansul joaca un rol important in realizarea contactului uman cu bucuria, cu sinele si cu semenii. Dansul introduce aceea bucurie a miscarii in “solemnitatea inghetata a trupului si a relatiei interpersonale cotidiene”.
Dansul care exprima cel mai bine acest lucru este hora; unul dintre elementele cele mai relevante in acest sens este insasi forma sa rotunda, inchisa. Uneori, hora este reprezentata de mai multe cercuri concentrice. Energiile indivizilor care participa la hora se supun principiului sinergiei, asa incat este de asteptat ca intensitatea comuniunii sa fie maxima, depasind-o pe cea a oricarui alt joc, care ar presupune o combinatie a participantilor, diferita de cea a horei.
Functia sarbatorii este de a “media” sacrul si profanul. Ideea de a rezolva angoasele existentiale prin intoarcerea la lumea originara, la momentul dinaintea crearii Cosmosului, reapare mereu, de-a lungul timpului in ideea de sarbatoare.
Comunicarea cu transcendentul, care are loc de asemenea in cadrul sarbatorii, si proiectarea intr-o altfel de lume se produ ...
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.