Sarbatori legate de Maica Domnului

Trimis la data: 2013-03-12
Materia: Religie
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 9.26 / 10
Downloads: 0
Autor: cristina_solaris
Dimensiune: 76kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Maica Domnului, Prea Curata Fecioara Maria este "Nascatoare de Dumnezeu", maica lui Iisus Hristos, Fiul si Cuvantul lui Dumnezeu, pe Care L-a zamislit prin puterea ("umbrirea") Duhului Sfant. Iosif, logodnicul Ei, a avut grija de Ea si a luat-o in casa sa impreuna cu Pruncul, pe care L-a crescut ca si cum ar fi fost copilul sau. Prea Curata Fecioara Maria a fost fecioara inainte, in timpul si dupa nasterea cea dumnezeiasca din Ea a Fiului lui Dumnezeu, fiindca nasterea Sa a fost mai presus de fire.
In slujbele Bisericii Ortodoxe, Maica Domnului este numita adesea Preasfanta, Preacurata, Preabinecuvantata, slavita Stapana noastra, de Dumnezeu Nascatoarea si Pururea Fecioara Maria. Preasfanta
Numele de Panaghia (Preasfanta) nu face obiectul nici unei definitii dogmatice, dar este recunoscut si folosit in intreaga Biserica Ortodoxa. Acest nume i s-a dat Maicii Domnului pentru ca ea este exemplul desavarsit al colaborarii intre Dumnezeu si vointa libera a omului:

"Iata roaba Domnului; fie mie dupa cuvantul tau" (Luca 1, 38). Uneori, Fecioara Maria mai este numita si "Noua Eva", deoarece ascultarea Ei desavarsita a voii lui Dumnezeu a constituit contraponderea neascultarii de Dumnezeu de care Eva a dat dovada in Rai. Preacurata
Biserica Ortodoxa o numeste pe Maica Domnului Preacurata sau Fara de prihana (achrantos in limba greaca). Prea Curata nu a avut pacat, in afara de pacatul stramosesc, de care a fost izbavita prin zamislirea intru sine a Fiului lui Dumnezeu.

In ceea ce priveste doctrina romano-catolica a Imaculatei Conceptii, ortodocsii resping aceasta doctrina considerand-o drept neavenita si chiar eretica, intrucat prin aceasta se incearca sa se scoata de sub influenta pacatului originar pe Maica lui Dumnezeu, Care nu ar mai fi partasa la mantuirea care vine prin Fiul si Dumnezeul Ei.
Preabinecuvantata, marita Stapana noastra

Biserica Ortodoxa o cinsteste pe Maica lui Dumnezeu, pentru Fiul Ei. Sfantul Chiril al Alexandriei, impreuna cu Sfintii Parinti ai Sinodului de la Efes au insistat asupra apelativului Theotokos (Nascatoare de Dumnezeu) pentru Maica Domnului, dar nu pentru a o cinsti pe aceasta, ci si pentru a garanta pastrarea invataturii corecte asupra Intruparii. Crestinii ortodocsi considera ca este imposibil ca un om care crede in Intruparea Domnului sa nu o cinsteasca pe Maica Lui.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.