Sarmanul Dionis - rezumat

Trimis la data: 2003-12-14
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.83 / 10
Downloads: 21
Autor: Olivia Iurie
Dimensiune: 9kb
Voturi: 830
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
La inceput ne este prezentată o seară mohorâta în care ploua şi fulgera. Pe drum, era un trecător udat de ploaie, cesta intră într-o cârciumă pentru a aştepta pâna ce se linişteşte ploaia. Trecatorul era Dionis, un copil orfan si sarac.
Dupa ce este initiat in tainele migratiei sufletesti de catre maierstrul Ruben, care îi spune că este adevărată teoria egipteană a trecerii sufletului prin mai multe trupuri. El ii dezvalui lui Dan secretul cartii lui Zoroastru, astfel el trebuie sa citească pagina a şaptea unde sunt toate cele necesare pentru a intra in eternitate.

Citind Dan din cartea lui Zoroastru, deodata umbra lui incepe a prinde conturul unei icoane in ulei, isi tinti privirea asupra cartii, care era deschisa in fata lui Dan. In conversatia lui avuta cu umbra sa Dan afla ca sufletul sau a calatorit prin mai multe trupuri, inclusiv prin cel a lui Zoroastru.

La un moment dat umbra ii propune desprinderea sufeltului lui Dan pentru ca acesta să ajungă nemuritor iar umbra sa îi va ţine locul. Umbra se angajează să noteze toate evenimentele care se petrec cât a fost plecat. Aceasta îl avertizează că o zi în eternitate este de fap o suta de ani.(pag 31).

Dan acceptă provocarea îndreptându-se spre cer isi aduce aminte de iubita lui Mariacare era fiica spătarului Tudor Mesteacăn, dupa care se intoarce, calatorind astfel împreună spre Lună. Aici clipa devine veac, iar Pămîntul este prefăcut într-un mărgăritar şi atîrnat în salba iubitei.

Pe Luna sunt înconjuraţi de îngeri care le îndeplinesc gândurile, ei incearca sa-ai creeze un univers propriu, traind o vesnica desfatare. Totuşi ei observă o poartă mare deasupra caruia era un triunghi cu un ochi de foc, iar deasupara ochiului era scris un proverb cu cu litere strambe arabe. Ei nu pot trece de aceea poarta ceea ce ii face sa creada ca dupa ea este Dumnezeu. Încercând a-i întreba pe îngeri aceştia nu răspund ci doar zâmbesc.

Acest lucru îl face să creadă pe Dan că el este Dumnezeu, atunci se produce o fantastică prăbuşire cosmică în abis. Dan şi Maria sînt proiectaţi în haos şi Pămîntul îşi recapătă dimensiunile iniţiale. Ca dintr-un vis personajul se trezeşte sub forma reală, a lui Dionis. Trezit din visare, Dionis vede printre perdelele albe de la fereastra casei vecine o fată cu chipul blond care cîntase înainte ca el să adoarmă şi se hotărăşte să-i scrie o scrisoare de dragoste si se hotaraste sa io trimita.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.