Sarmanul Dionis de Mihai Eminescu

Trimis la data: 2013-03-10
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 6
Nota: 8.07 / 10
Downloads: 0
Autor: foartebunacarte
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Nuvela "Sarmanul Dionis" a fost publicata la sfarsitul anului 1873 in "Convorbiri Literare".Meritele lui Eminescu nu se inscriu doar in sfera creatiei poetice, ci si in aceea a prozei. El este cel care inaugureaza la noi proza filozofica si fantastica (Sarmanul Dionis, Umbra mea, Avatarii faraonului Tla), este creatorul basmului cult (Fat-frumos din lacrima) si al poeziei de inspiratie sociala (romanul Geniu pustiu).
Tematica prozei Eminesciene se poate grupa astfel:
1) proza de inspiratie social-istorica in Geniu pustiu
2) proza fantastica si filosofica: Umbra mea, Sarmanul Dionis.
3) proza de inspiratie folcloorica: Fat Frumos din lacrima
4) proza erotica: Cezara la aniversare

"Acesta a fost Eminescu, aceasta este opera lui. Pe cat se poate omeneste prevedea, literatura poetica romana va incepe secolul al XX-lea sub auspiciile geniului lui si forma limbii nationale, care si-a gasit in poetul Eminescu cea mai frumoasa infaptuire pana astazi, va fi punctul de plecare pentru toata dezvoltarea viitoare a vestmantului cugetarii romanesti." (Titu Maiorescu).

Pornind de la aceasta apreciere pe care Titu Maiorescu o face in studiul "Eminescu si poeziile lui" (1889) in legatura cu personalitatea complexa a poetului nostru national, reiese importanta covarsitoare a operei sale in evolutia literaturii romane.Ca orice scriitor romantic, Mihai Eminescu este preocupat de misterele existentei, de marile intrebari filozofice, de nefericirea geniului in relatie cu superficialitatea societatii ("Scrisoarea I", "Luceafarul", "Oda (in metru antic)", "Glossa"), de conditia poetului si de misiunea artei sale("Epigonii", "Numai poetul", "Criticilor mei").

Tema Motivele fundamentale ale nuvelei sunt concentrate in jurul ideii de absolut. Aici meditatia filozofica nu constituie un scop in sine, ci tinde sa serveasca puterii de viata si de sensibilitate, ea este o revenire specific romaneasca. Dionis intorcandu-se spre casa mediteaza asupra teoriei lui Kant despre subiectivitatea spatiului si timpului ca forme ale intuitiei noastre si face speculatii in legatura cu relativitatea dimensiunilor
Semnificatia titlului. Epitetul sarman din titlul nuvelei simbolizeaza nefericirea lui Dionis cauzata de esecul sau in urma incercarii de a atinge absolutul in cunoastere, asadar nu se refera la conditia materiala a personajului. Dionis are numele zeului Dyonisos din mitologia greaca, fire vesela, petrecareata si, pus in antiteza cu definirea de "sarman", da titlului o sugestiva interpretare, la fel de inedita si surprinzatoare ca a nuvelei insasi. .
Rezumatul nuvelei
Dionis, un tanar de aproape 18 ani, visator incurabil, modest copist "avizat a se cultiva pe apucate, singur", cu o existenta materiala precara, neavand "pe nimeni in lume, iubitor de singuratate" este descendentul obscur al unor aristocrati scapatati,"rataciti nu se stie cum "in clasele poporului de jos". Tatal sau o iubise pe Maria, fiica unui preot si din aceasta iubire se nascuse Dionis. El isi aminteste cum "vaduvita sa muma il crescu cum putu din lucrul mainilor ei". Singura mostenire ce i-a ramas de la tatal sau este un portret din tinerete al acestuia, in care copilul se regaseste adeseori pe sine: "era ca intreg, el, copilul din portret".
Intr-o seara ploioasa de toamna, Dionis se intoarce acasa cu capul plin de ganduri, reflectand in spirit kantian asupra conceptelor de timp si de spatiu: "nu exisla nici timp, nici spatiu, isi spuse el, ele sunt numai in sunetul nostru". El cugeta ca daca lumea, dimpreuna cu toate evenimentele ei este rodul eu-lui propriu, in care se petrec, in fapt, toate fenomenele in aparenta, inseamna ca omul, purtator de scanteie demiurgica, este atotputernic si poate sa caute in sine implinirea visului sau.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.