Sarmanul Dionis de Mihail Eminescu nuvela fantastica - proza romantica

Trimis la data: 2013-10-04
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 5
Nota: 9.65 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
1.Nuvela este o specie a genului epic in proza, de intindere medie, cu un singur fir epic, prezentand fapte verosimile si avand o intriga si un conflict riguros construite in jurul unui personaj central puternic reliefat.Aceasta se caracterizeaza prin impletirea epicului cu filosofia, uneori o idee filosofica fiind pretextul pentru evolutia faptelor narate. Deasemenea, nuvela fantastica are o doza de ireal, incredibil si miraculos.
2. "Sarmanul Dionis" este prima nuvela fantastica din literatura romana si se incadreaza in fantasticul de tip cult, preluat mai tarziu de Mircea Eliade. Acesta se opune fantasticului popular intalnit la Sadoveanu si Vasile Voiculescu.

Cuprinzand aproape toate motivele si temele imprumutate de Eminescu din literatura romantica europeana si din filozofia indiana si introduse in proza sa: metempsihoza, motivul archaeului, al diavolului, al despartirii de propria umbra, al pacatului originar sau cel al visului in vis, "Sarmanul Dionis" este o opera impresionanta "prin fantezia indrazneata, asociata reprezentarii unei naturi meditative, nelinistite, obisnuite a cerceta abisuri si orizonturi largi ale existentei ". Tema o reprezinta motivul geniului care aspira spre absolut.

3b,d.Compozitional nuvela este alcatuita din mai multe parti, putand fii foarte usor distinse momentele subiectului. Astfel, expozitiunea cuprinde prezentarea personajului, arata gandurile acestuia despre dimensiunile lumii, precum si visul in care se desfasoara calatoria sa in timp, pana in epoca lui Alexandru cel Bun.

Lungul drum catre mesterul Ruben, precum si discutia cu acesta sunt intamplari cuprinse in intriga, moment premergator desfasurarii actiunii, unde ne e reprezentata substituirea umbrei, calatoria in luna alaturi de Maria si scurta existenta paradisiaca a cuplului. Urmeaza punctul culminant marcat de cutezanta lui Dan de a se identifica cu Dumnezeu si prabusirea lui ulterioara pe pamant. Desnodamantul prezinta trezirea lui Dionis din somnul care-i prilejuise aventura metafizica si un episod de armonie conjugala din viata de mai tarziu a eroului.

Daca prin compozitie, prin proiectarea subiectului, fantezia lui Eminescu e uimitoare, prezentarea personajelor sufera dupa parerea multor critici de schematism, personajele, putine la numar fiind ptin caracterizate, cu exceptia lui Dan- Dionis, un orfan sarac de nici 18 ani, copist si autodidact.

3c. Actiunea este plasata in doua spatii diferite, in momente diferite: planul real are actiunea plasata in bucuresti, la sfarsitul secolului XIX, iar planul fantastic corespunde epocii lui Aelxandru cel Bun(sec. XVI) in Moldova.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.