Saruri de Na Ca si K ale acizilor grasi E470

Trimis la data: 2013-04-17
Materia: Chimie
Nivel: Facultate
Pagini: n/a
Nota: 9.88 / 10
Downloads: 0
Autor: dedeya
Dimensiune: 62kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: ppt
Acorda si tu o nota acestui referat:
Acizii grasi se gasesc in grasimi, acestea fiind in fapt esteri ai glicerinei cu acizii grasi. Gliceridele cu acizi grasi nesaturati genereaza grasimi lichide, iar gliceridele cu acizi saturati genereaza grasimi solide.
Acesti acizi grasi au urmatoarele caracteristici:
- sunt monocarboxilici
- au catena liniara
- au in molecula numar mare si par de atomi de carbon
- pot fi saturati sau nesaturati

Gliceridele, care sunt esteri ai acizilor grasi cu gilcerina, au drept proprietate chimica principala reactia de hidroliza. In urma acestei reactii chimice se reface structura glicerinei si in cazul in care procesul are loc in mediu bazic se vor obtine sarurile acizilor grasi.

Daca hidroliza are loc in prezenta NaOH se obtin sarurile de sodiu ale acizilor grasi respectivi. Aceste saruri sunt SAPUNURI.Sapunul de Na este solid, cel de potasiu este lichid si ambele sunt solubile in apa. Sapunurile sunt saruri cu diferite metale (sodiu, potasiu si altele) ale acizilor grasi cu cel putin opt atomi de carbon in molecula. Puterea de spalare se datoreaza faptului ca moleculele de sapun adera cu usurinta atat la moleculele nepolare (de exemplu ulei si grasimi) cat si la moleculele polare (de exemplu apa).

Sapunurile se obtin prin hidroliza alcalina a grasimilor. Acestia se impart in trei categorii:
- sapunuri de sodiu, care sunt solide si solubile in apa;
- sapunuri de potasiu, care sunt lichide si solubile in apa;
- sapunuri de aluminiu, mangan, calciu, bariu, care sunt solide si insolubile in apa.

Proprietati fizice
Sapunurile sunt substante biodegradabile obtinute prin hidroliza bazica. Puterea de spalare este data de natura acidului gras, de natura ionului metalic, cat si de concentratia in tenside.In apele dure (care contin saruri solubile de Ca si Mg), sapunurile de Na si K se transforma, partial, in saruri de Ca si Mg ale acizilor grasi, greu solubile care micsoreaza capacitatea de spalare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.