Satisfactia in munca

Trimis la data: 2005-03-16
Materia: Psihologie
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 7.72 / 10
Downloads: 1894
Autor: Iacobeanu Marian
Dimensiune: 12kb
Voturi: 46
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Satisfactia in munca
Edwin A . Locke ( în Herbert ,T,T .1981 ) consideră satisfacţia, reacţia pe care cineva o are faţă de slujba sa .O stare emoţională plăcută sau pozitivă ce rezultă din aprecierea propreiei slujbe a muncii. O’Reilly 1991 defineşte satisfacţia în muncă ca fiind atitudinea generală faţă de muncă.
Satisfactia in munca
Duane şi Sydney Schultz 1990 o consideră ca fiind dispoziţia psihologică a oamenilor faţă de slujba lor. Definiţiile de mai sus se referă la stisfacţia în sens general.Se consideră că satisfacţia globală faţă de slujbă nu este cea mai adecvată măsură pentru ceea ce simt oamenii pentru muncă. Oamenii putând fi satisfăcuţi cu unele aspecte ale muncii şi cu altele nu , o măsură globală a satisfacţiei nu poate reflecta clar aceste diferenţe astfel Duane şi S. Sydney 1990 precizează ca aceasta implică o colecţie de numeroase atitudini .

Satisfactia in munca
Keith Davis si J.W. Newstrom 1985 definsc şi ei satisfacţia ca un set de simţăminte favorabile sau defavorabile legate de cum îşi văd angajaţii munca . Fred Luthanj (1987) o considera la răndul lui o colecţie de atitudini faţă de muncă ce sunt înrudite şi pot fi împărţite într-o varietate de aspecte ale muncii.Pentru măsurarea căt mai adecvată a satisfacţiei este necesară investigarea tuturor aspectelor de muncă .

Satisfactia in munca
Se apreciază că numărul acestora variază de la un tip de slujb altul. Deasemenea se afirmă că anumite reţele vor fi mai importante pentru anumiţi angajaţi decăt altele. Anumite aspecte ale satisfacţiei în muncă se găsesc doar în anumite munci, în timp ce altele sunt comune penru toate(Douane şi Sydney Schultz 1990) .Hakman J.R. enumeră 5 dimensiuni esenţiale ale muncii în sine ce duc la satisfacţie dacă sunt prezente ,F.G.Landy enumeră factorii ce contribuie la satisfacţia angajaţilor pentru toate slujbele. F. Herrberg(1959)diferenţiază factorii ce duc la satisfacţîa în mucă de cei ce duc la insatisfacţie, Smith ,Kendal ,Hulin(1969)identifică 5 dimensiuni cele mai proeminente ale slujbei faţă de care angajaţii au răspunsuri afective.

Satisfactia in munca
În ceea ce priveşte natura satisfacţiei aceasta a fost încadrată în răndul atitudinilor faţă de muncă, mai apoi insistăndu-se pe componenta ei afectivă .De altfel interesul iniţial pentru satisfacţia în muncă a fost legat de considerarea ei ca certitudine .Atitudinea este o predispoziţie de a răspunde pozitiv sau negativ la un set de întămplări(Herbert T.T.1981). Se credea că prin influenţarea ei se poate creşte motivaţia şi performanţa.

Se insista pe faptul că ocupă un loc central în procesul transformării cerinţelor muncii în efort.Din păcate relaţia dintre satisfacţie şi performanţă nu s-a găsit o formă direcţă şi simplă.S-a insistat apoi pe componenta afectivă din cauza preocupării socialepentru calitatea vieţii.asupra acestei probleme voi reveni mai tărziu.De asemenea satisfacţia e privită nu numai la nivel individual ci şi în raport cu nivelul ei într-un up–moralul.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.