Satul - un univers al valorilor supreme

Trimis la data: 2015-09-25
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 5
Nota: 9.94 / 10
Downloads: 0
Autor: Viorel_S
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Satul, pe parcursul mai multor secole, ne apare ca un univers in sine, acelasi in timp si spatiu. Nici o lege din afara, atita timp cit a fost considerat drept unicul rezervor spiritual al societatii, nu i-a putut afecta destinul (cu exceptia erei comuniste), pentru ca si le avea pe ale sale: obiceiuri, traditii, orientari clare, logice, verificate de vreme si capabile sa dea raspuns in stil propriu gindirii traditionale, oricarui aspect al existentei.
In vremuri de ocupatie turceasca si ruseasca, vremuri de grea cumpana pentru cultura si existenta nationala, de invazie armata si idei straine taranului basarabean, satul a fost acela care a supravietuit, gasind solutii optime pentru a iesi din impas. A facut-o discret, spontan si sigur, tocmai pentru ca mecanismele sale au functionat normal, asemenea unui organism sanatos ce poarta in sine anticorpii maladiilor.

Pentru mine, ca si pentru majoritatea consingenilor, satul este situat in centrul lumii si se revarsa in mit; este integrat intr-un destin cosmic, dincolo de al carui orizont nu mai exista nimic.
Din punct de vedere sociocultural, prin caracterul sau de model general valabil si prin capacitatea sa de conservare a etnicului, satul a constituit deci baza etnogenezei neamului si devenise inca de pe timpul Daciei traiene forma de organizare administrativa si de existenta socioculturala.

Limba care a fost o transplantare a latinei comune, vorbita neintrerupt in spatiul rural, a reprezentat intotdeauna un simbol al traditiei, confirmind parca din nou ideea ca si ea s-a invesnicit la sat.
Vatra, casa, portul, o serie de profesiuni, ramuri, indeosebi agricultura si pastoritul, sunt categorii ale satului si eu, ca suflet de copil, de om imi sunt nespus de dragi.
Conceptia estetica asa cum ne-o transpune creatia artistica prin coordonatele sale, cum sunt nemuritoarele opere "Miorita", "Manastirea Argesului",

"Doina", pictura murala, pictura pe sticla, sculptura in lemn, ceramica sunt creatii sintetizate ale satului romanesc. In sociodinamica culturii satului s-au identificat fenomene individualizate care, dupa cum spunea Ovidiu Papadima "Cu cit cint, cu atita sint", se subliniaza ideea ca un N. Botgros, Z. Julea, V. Cojocaru sunt niste dimensiuni folclorice de un rar talent si de care experienta cintecului si-au insusit-o pe terenul liricii satului nostru basarabean.

Artistul popular, poetul, omul de arta in general, a plasat satul in centrul creatiei sale, a evidentiat in el gradul de solidaritate etnica, sociala, religioasa, estetica; i-a acordat creditul de posibila afirmare in planuri superioare ale existentei sale. Satul mai traieste si la modul prezent, cu toate necazurile si bucuriile sale imediate, fara nici o intentie de idealizare, de proza de alinare. Satul ramine in prezent parasit cu miile sale de probleme, inclusiv cele spirituale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.