Satul viitorului

Trimis la data: 2012-08-08
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Emil
Dimensiune: 20kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
O poveste adevarata pe la inceputul anilor 60 deci in plin comunism punitiv:O comuna saraca din judetul Bacau. Tocmai se prezinta noul agronom repartizat acolo de pe bancile facultatii. Acesta constata contabil ca nu au fost folosite de ani buni fondurile repartizate pentru dezvoltare. Primarul, in functie aproape de la nasterea fiicei buna de maritat, se declara mirat dar concomitent priveste cu incredere tinerelul care din primul moment pune punctul pe i. In mai putin de 2 ani acest tinerel ii devine ginere.
Intre timp apare o noua lege agricola. Potrivit ei se recomanda ca echipele de muncitori agricoli sa aiba o componenta stabila si sa lucreze o arie agricola constanta, mereu aceeasi. Studiind amanuntit noua lege agronomul cere socrului, primarul comunei, lista fostilor chiaburi si a ternului care le-ar fi apartinut. Convoaca apoi fostii chiaburi si le confiaza ca statul le inapoiaza pamanturile conditionat de asigurarea locurilor de munca ale restului satului.

Le atrage atentia ca vor trebui sa "plateasca" impozite mari in natura, inversand modul de repartitie a produsului prevazut de lege. Chiaburii, in rol de sefi de echipa, si-au constituit echipele, ca pe vremuri si tot satul s-a apucat de treaba. Parcelele erau destul de mari ca sa se preteze unei agriculturi de inalta clasa, bine mecanizata caci au fost rotunjite incluzand si proprietatile celorlalti consateni care participau la noul tip de retribuire printr-un complicat sistem de acord. In 2 ani comuna s-a redresat economic.

Toti voiau livezi pe terenurile lor asa ca fondurile de investitii s-au transformat repejor in pomi, tractoare si alt inventar agricol. Bineinteles contabil erau proprietati comune iar chiaburii, desi buni gospodari, nu-si bagau nasul in contabilitate si se bateau care mai de care sa obtina pe tarlaua lui avantaje. In al treilea an si urmatorul comuna a luat primul loc pe judet in "intrecerea socialista" o mare mandrie. In al cincilea an locul I pe tara soldat cu felicitari guvernamentale.

Un reprezentant al CC deplasat la fata locului, dupa ce a felicitat calduros colectivul in adunare generala, de curiozitate, a intrebat colectivul cum a ajuns la performantele pe care toate actele studiate de el le arata ca strict legale. Raspunsul "Pai daca pamantul ne apartine!" spus in cor de chiaburi, l-a speriat. A dizolvat sedinta festiva si s-a retras cu primarul si agronomul cerand explicatii. A trebuit sa admita ca nu a fost nici o incalcare a legii, doar ca a fost prezentata subiectiv. Imediat a luat masuri "de informare" a satenilor si .... totul sa dus de rapa.

Omul, in special din mediul rural intelege parca altfel, parca pe limba sa, evenimentele care se desfasoara in jur. Media, prin televiziune, ne prezinta "un punct de vedere" Nu arare ori privitorul are un alt punct de vedere si nu poate intelege cele tocmai explicitate pe larg. Mai exista si "punctul de vedere" al partidului la putere explicat si trambitat dar cu efect nu intotdeauna cel scontat.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.