Savanta Marie Curie

Trimis la data: 2002-06-10 Materia: Chimie Nivel: Liceu Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 4739
Autor: Adelynn Dimensiune: 45kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Savanta Marie Curie
Marie denumeste fenomenul “radioactivitate”, iar corpurile cu aceastã proprietate se numesc radio elemente. Examinând unele minerale, constatã o radioactivitate excesiva, aceasta continând o substantã mult mai puternicã, un element chimic necunoscut. Pierre a urmarit cu interes progresele sotiei sale, alaturându-si eforturile spre a gasi noua substanta.

Savanta Marie Curie-descoperirea radiului
La finalul anului 1897 bilantul activitatii Mariei Curie se prezinta astfel: doua licente, concursul de agregatie pentru  Învatământul secundar, un studiu asupra magnetizarii otelurilor calite.        Etapa urmatoare a carierei sale este doctoratul. În ultimii ani ai secolului al-XIX- lea studiul descarcarii electrice în gazele  rarefiate a dus la observarea unor fenomene de fosforescentă si de radiatii noi: razele catodice si razele Röetgen (sau razele X).

Henri Becquerel studia fosforescenta sărurilor de uraniu. De unde poate proveni energia minimă, degajată în mod constant de compusii uraniului, sub forma de radiatii ? Care e natura acestor radiatii ? Iata o celebra tema de doctorat. Scoala de fizica îi pune la dispozitie o biată încapere, dotată cu instalatii create de sotul său.

Savanta Marie Curie
Marie Curie va demonstra că misterioasa radiatie este o proprietate atomica, existând posibilitatea ca si alt corp, sa aibă această putere. Compusii unui alt corp, toriul, emit acelasi gen de raze. Marie denumeste fenomenul “radioactivitate”, iar corpurile cu această proprietate se numesc radio elemente.

Examinând unele minerale, constată o radioactivitate excesiva, aceasta continând o substantă mult mai puternică, un element chimic necunoscut. Pierre a urmarit cu interes progresele sotiei sale, alaturându-si eforturile spre a gasi noua substanta. Din mai 1898 începe o colaborare fructuoasa a celor doi soti, care va dura 8 ani si va fi distrusa de un accident tragic.      

Savanta Marie Curie
Împreuna vor descoperi existenta a doua corpuri noi, distincte.       În iulie 1898 anunta în “Coruptes rendus” descoperirea primei substane extrase din pehblenda, (un minereu de uraniu)   devenită poloniu (potrivit tarii de origine). La 26 decembrie 1898, sotii Curie anunta în sedinta Academiei de Stiinte din Paris, descoperirea celei de-a doua  substante, denumita radiu.

Scopul imediat este de a obtine poloniu si radiu în stare pura. Guvernul austriac le ofera sotilor  Curie o tona de pehblendă. În 1902, Marie reuseste sa prepare un decigram de radiu pur si face o prima determinare a  greutatii  atomice: 255. Radiul exista oficial.

Savanta Marie Curie
Bugetul familiei se echilibreaza de abia în 1900, când Pierre este numit în învătământul universitar în cadrul unei scoli ce  apartinea de Sorbona, iar Marie e numita profesoara la Scoala normala pentru fete, de la Sčvres. Din 1899 pâna în 1904, sotii Curie publica împreuna sau separat 32 de comunicari stiinifice.

Radioactivitatea cucereste rapid cercurile stiinifice din toata lumea. În 1903, doi savanti englezi demonstreaza ca radiul  degajă continuu o mica cantitate dintr-un gaz, heliul. Este primul exemplu cunoscut al unei transformari de atomi.

Savanta Marie Curie
Miraculosul radiu putea fi confundat cu sarea, dar radiatia este de doua milioane de ori mai puternica decât cea a uraniului.    Radiatiile pot fi oprite doar de un ecran gros de plumb.Radiul se va dovedi util în medicina. Radioterapia distruge celule bolnave si vindeca anumite forme de cancer si a capatat  numele de Curieterapie.

Sotii Curie au convenit sa nu-si breveteze tehnica obtinerii radiului, desi acest lucru le-ar fi putut aduce imense câstiguri materiale. Ar fi fost, dupa ei, contrar spiritului stiinific. Einstein afirma dupa moartea savantei: “Doamna Curie e singura dintre  toate fiintele celebre pe care gloria n-a reusit sa o corupa".

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.