Scafandreria

Trimis la data: 2015-08-21
Materia: Diverse
Nivel: Facultate
Pagini: 44
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: John_P
Dimensiune: 74kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Inceputurile scafandreriei in Romania nu se pot stabili cu precizie. Documentele de arhiva ofera mai multe date, statistici si evidente ale bastimentelor si navelor de transport, cu vele sau cu masini, inscrise sub pavilion romanesc si mai putine despre activitatea de patrundere a omului sub apa.
Actele si scrierile care fac referiri la diferite forme de organizare a flotilelor Principatelor Romane, iar mai apoi a tinerei flote romanesti, nascuta dupa unirea Moldovei cu Tara Romaneasca, nu evidentiaza existenta scafandreriei printre specialitatile marinei.
Cu atat mai important ni s-a parut sa depistam momentul din care nevoile din ce in ce mai stringente ale navelor au determinat nasterea si dezvoltarea acestei indeletniciri de exceptie.
Relansarea Tarilor Romane in traficul maritim international dupa Tratatul de la Adrianopol (1829), a impulsionat constructiile de nave comerciale destinate transportului de marfuri. Numarul navelor romanesti de la Dunare si mare a crescut. Comertul si navigatia s-au intensificat. Cresterea traficului comercial in porturile maritime si fluviale a dus la marirea numarului de avarii la nave, abordaje si puneri pe uscat.

Sigur ca in acele vremuri pentru rezolvarea acestor probleme nu existau scafandri, dar trebuie sa admitem ca erau oameni deprinsi sa se scufunde in apnee, adica sa intre sub apa prin oprirea voluntara a respiratiei. Ei foloseau pentru scufundare rezistenta naturala a organismului de a sta sub apa un timp foarte limitat, si, posibil, la fel ca in toata lumea, tuburi de stuf sau trestie pentru marirea timpului de stat sub apa. Nu este gresit daca ii consideram pe acesti scufundatori precursorii scafandrilor tehnici din zilele noastre, care fiind dotati cu aparatura perfectionata si mijloace speciale de lucru pot executa cele mai complexe lucrari sub apa.

Intre aceste doua extreme sunt trepte urcate in timp, care reprezinta tot atatea pagini de istorie a scafandrilor din Romania, din care, o parte speram sa se regaseasca in aceasta lucrare. Pentru o mai buna delimitare a etapelor parcurse si a problematicii, lucrarea este structurata in trei capitole, subimpartite, la randul lor, in subcapitole, care prezinta: importanta cunoasterii si folosirii adancurilor oceanului planetar, aspecte din evolutia cunoasterii si utilizarii domeniului subacvatic pe plan mondial si in Romania, studiul cercetarii in domeniul arheologiei subacvatice romanesti, capitol in care Constantin Scarlat, deschizator de drumuri in cunoasterea lumii subacvatice, ocupa un rol special si, in sfarsit, infiintarea si evolutia Centrului de Scafandri in perioada 1976-1999.

Studiul se bazeaza pe consultarea unei bibliografii variate cuprinzand documente originale din arhivele institutiilor de profil, articole aparute in presa de-a lungul timpului, lucrari generale si speciale romanesti si straine. Astfel, un document de valoare exceptionala pentru realizarea capitolului referitor la Centrul de Scafandri, este Registrul istoric al U.M. 02145. Articole, care pe spatii ample sau mai reduse se ocupa de diferite perioade ale dezvoltarii scafandreriei in Romania au aparut in periodice precum: Gazeta de Transilvania (1883), Revista Muzeelor si Monumentelor, Flacara, Contemporanul, Magazin.

Informatii la fel de valoroase cuprind si lucrari ca: D.Dinu, C.Vlad, Scafandri si vehicule subacvatice, Editura Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1980, Constatin Scarlat, Calatorie in adancuri, Editura Militara, Bucuresti, 1983, J.Y.Costeau, Y.Paccalet, Les surprises de la mer, Editura Flammarion, Paris, 1980. T.Forest, H.Noalhot, Les bateaux sosumarins, Editura Aunord, Paris, 1900, Radu Vulpe, Note de istorie tomitana, in Pontica, vol. II, 1969, Adrian Radulescu, C.Scorpan, Rezultate preliminare ale sapaturilor arheologice din Tomis - Parcul Catedralei (1971-1973), Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie, Constanta, 1974, Gh. Nasturescu, Omul sub apa si la altitudine, Editura Stiintifica si Encicopedica, Bucuresti, 1980.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.