Scaunele de Eugen Ionescu

Trimis la data: 2009-05-14
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 9.48 / 10
Downloads: 15
Autor: Irina P.
Dimensiune: 12kb
Voturi: 11
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Farsa are ca personaje principale un bătrîn de 95 de ani şi o bătrînă de 94 de ani căsătoriţi de 75 de ani. Această casă în care se aflau era încercuită de apă. Bătrînul stătea aplecat la fereastră, şi bătrîna, pe numele Semiramida, îl trăgea de mînecă, spunîndu-i să închidă fereastra.
Este prezent eşecul în plan profesional caracteristic personajelor literaturii secolului XX, diindcă bătrîna îi spune bătrînului:
„Vai ce savant eşti, ce talentat eşti, puişor! Puteai s-ajungi preşedinte şef, sau chiar doctor şef, mareşal şef, numai să fi vrut, să fi avut şi tu un dram de ambiţie în viaţă.”

Însă bătrînul îi răspunde pesimist: “La ce bun? Tot n-am fi trăit mai bine... şi la urma urmei noi avem o situaţie, eu sînt totuşi mareşal, mareşalul imobilului, doar sînt portar. Eu nu sînt ca toţi ceilalţi, eu am un ideal în viaţă. Poate că sînt talentat, cum zici, dar, am talent, dar îmi lipseşte uşurinţa. Mi-am făcut datoria de mareşal al imobilului, am fost meeu la înălţimea împrejurărilor, m-am descurcat onorabil, poate că e destul...”

După o mică discuţie bătrîna îi readuce aminte de capacităţile lui uluitoare şi îi mai spune: „Poate că ţi-ai distrus vocaţia...”. Aceasta îl face pe bătrîn să plîngă şi să spună că-i orfan. Bătrîna încearcă să-l liniştească spunîndu-i că nu-i orfan şi că o are pe dînsa. Văzînd că nu-l poate opri din plîns, aceasta îi spune să-şi şteargă lacrimile pentru că diseară vin invitaţii şi nu trebuie să-l vadă în halul ăsta. Îi mai spune că: “nu-i totul distrus, nu-i totul pierdut, o să le spui totul, o să le explici, tu ai un mesaj… doar ai zis mereu că vrei să-l comunici… tu trebuie să trăieşti, trebuie să lupţi pentru mesajul tău.”
Bătrînul conştientizează faptul că are un mesaj de transmis şi îşi revine, după care afirmă că îi vine greu să se exprime, n-are uşurinţă, şi prin urmare a angajat un orator de meserie şi o să vorbească oratorul în numele lui.

Mesajul urma să fie transmis seara, şi bătrînii aşteptau invitaţii. În cîteva clipe se aude prima barcă lunecînd pe apă. Bătrînul şi bătrîna merg să primească primul invitat, pentru o clipă nu ami sînt vizibili din sală, se aude cum deschid uşa, apoi cum o închid, după ce au poftit pe cineva să intre. Se aude vocea bătrînului care invită o doamnă să intre, şi îşi prezintă soţia. Bătrînul şi Bătrîna înaintează în scenă, vorbesc cu Doamna invizibilă care se află între ei. Bătrînul se duce să-i aducă un scaun doamnei. Între timp, Bătrîna şi Doamna iau loc pe două scaune care erau acolo şi Bătrînul ia loc pe scaunul cel aduce. Doamna invizibilă se află la mijloc.

Bătrînul şi Bătrîna încearcă să lege o discuţie, însă Doamna rămîne indiferentă la cele spuse. Peste cîtvai timp se aude soneria, mai venise cineva. Bărtînul merge să întîmpine noul invitat, în timp ce Bătrîna s-a dus să mai aducă un scaun. Bătrînul primeşte pe cel de-al doilea invitat sosit: Colonelul invizibil. Bătrînul se simte mîndru de prezenţa colonelului. Strînge mîna invizibilă pe care i-o întinde Colonelul invizibil şi se înclină ceremonios, apoi se îndreaptă. Bătrîna aduce un scaun. Bătrînul le face cunoştinţă celor doi, apoi Colonelul face cunoştinţă cu Doamna care venise mai înainte.

Colonelul se aşază invizibil pe al treilea scaun din stînga scenei. Doamna invizibilă se presupune că stă pe-al doilea, o conversaţie inaudibilă se înfiripă între cele două personaje invizibile aşezate unul lîngă altul; Bătrînul rămîne în picioare în stînga Doamnei, iar Bătrîna în dreapta Colonelului. Bătrînii încearcă să creeze un dialog cu cei doi invitaţi însă aceştea rămîn ursuzi.

Peste cîtevai clipe se aude din nou soneria. Bătrînul merge să întîmpine noul invitat, iar bătrîna aduce un scaun. Noii sosiţi erau o doamnă căreia i se spunea Frumoasa şi soţul ei, care era Fotogravor. Între timp Bătrîna aduce un scaun, apoi mai aduce unul. Urmează tradiţionalele prezentări. Bătrînul poartă o discuţie cu Frumoasa incercînd să-i facă curte, în timp ce Bătrîna îi făcea curte Fotogravorului.

După o lungă discuţie în care bătrînii vorbesc cu invitaţii invizibili se aude iar soneria. Bătrînul merge să deschidă, iar Bătrîna să aducă scaune. Bătrînul primeşte patru invitaţi invizibili, care erau de profesie ziarişti, şi îi spune Bătrînei să mai aducă scaune şi mereu îi spune acesteia să aducă mai repede scaunele.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.